Potrivit ziarelor centrale şi experţilor juridici, amendamentul, aparent inofensiv adoptat de Camera Deputaţilor marţi, conferă superimunitate parlamentarilor români. Astfel, ei nu vor mai putea fi anchetaţi pentru abuz în serviciu, trafic de influenţă sau luare de mită. Mai mult, se pare că această prevedere va avea efect şi asupra dosarelor aflate pe rolul instanţelor de judecată.
Conform informaţiilor publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor, la votul acestui amendament, în sală se aflau 11 din cei 14 deputaţi de Timiş. Au lipsit de la vot deputaţii Cornel Sămărtinean (PDL), Alin Popoviciu (PDL) şi Cătălin Tiuch (PSD).
Din cei 11 deputaţi de Timiş, zece au votat „pentru”. Este vorba de Petru Andea (PSD), Gheorghe Ciobanu (PSD), Dorel Covaci (PSD), Horia Cristian (PNL), Maria Grapini (PC), Sorin Grindeanu (PSD), Sorin Stragea (PSD), Ion Răducanu (PSD), Molnar Zsolt (UDMR) şi Niculae Mircovici (UBBR).
Doar un singur deputat de Timiş a respins acest amendament. Este vorba de Adrian Diaconu (PP-DD).
Proiectul de lege a primit 240 de voturi “pentru” (PSD – 122, PNL – 73, UDMR – 15, independenți – 15, PC – 11, neafiliați – 4) și 57 de voturi “împotrivă” (PDL – 32, PPDD – 22, PC – 1, neafiliați – 2). Au fost 4 abțineri.
Camera Deputaților este forul decizional pentru acest proiect.
Conform Mediafax, proiectul nu a fost dezbătut în plen, trecându-se direct la vot.
UPDATE: Explicaţiile deputaţilor de Timiş legate de votarea superimunităţii
Deputatul Sorin Grindeanu a declarat că a votat acest amendament doar pentru că nu i se pare normal ca parlamentarii să fie consideraţi funcţionari publici, în opinia lui, între cele două categorii existând mari diferenţe.
„Nu mi se pare normal ca noi să fim funcţionari publici. Dacă avem acest statut, înseamnă că nu sunt ales. Funcţionarii publici dau un concurs pe post, apoi au o întreagă carieră în faţă, ies la pensie şi aşa mai departe. Însă noi nu putem fi asimilaţi cu funcţionarii publici. Suntem votaţi din patru în patru ani, nu dăm concurs pe post”, a spus Grindeanu.
El a ţinut să precizeze că prin votul său nu a dorit să apere pe cineva care a încălcat legea, deputatul fiind de acord să voteze un nou amendament prin care deputaţii şi senatorii să răspundă în faţa legii, însă sub statutul de parlamentari.
„Chestiunea asta este perfectibilă”, a mai spus Grindeanu.
De partea cealaltă, Adrian Diaconu a afirmat că nu a votat acest amendament deoarece un parlamentar nu ar trebui să se ascundă în spatele unui act normativ.
„Sunt doar consecvent cu tot ce am făcut până acum. Un om de valoare nu are nevoie să se ascundă după un act normativ. Noi, ca şi instituţie a statului, avem o mare problemă de credibilitate. Eu credeam că a fi parlamentar este o onoare, e o funcţie în care poţi să ajuţi. Nu să îţi pui în coşul tău, ca la supermarket, câte ceva”, a spus Diaconu, singurul deputat de Timiş care nu a votat acest amendament.
Citiți principiile noastre de moderare aici!