În momentul de faţă, Timişul are, bob-numărat, exact 158 709 pensionari. Sunt mulţi, mai ales dacă ne gândim că populaţia judeţului nu trecea, la ultimul recensământ, de 678 de mii de suflete. O matematică simplă arătă, prin urmare, că fiecare al patrulea locuitor primeşte, lună de lună, talonul de pensie. Proporţia a mai crescut după ce noua lege a pensiilor a dat liber la pensionările anticipate, şi ar fi putut fi şi mai mare dacă cei cu dosarele de pensie n-ar fi avut de furcă cu un adversar neaşteptat: informatica.
„Mi-am depus dosarul de pensionare încă de anul trecut, pe data de 22 decembrie, şi până acum n-am primit niciun răspuns. Nu ştiu ce se întâmplă şi cât mai durează până aflu şi eu ceva legat de pensia mea”, se plângea zilele trecute un lugojean exasperat.
O verificare rapidă la Casa Judeţeană de Pensii Timiş arată că decizia de pensionare a fost emisă deja de instituţie. Ce-i drept, pe 11 aprilie, adică aproape cu patru luni de întârziere! Şi asta în condiţiile în care, potrivit legii, „admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, respectiv de casa de pensii sectoriala, în termen de 45 de zile de la data înregistrarii cererii.
„Nu e vina noastră. Cauza întârzierii e softul de calcul al pensiilor. E un program de calculator folosit la nivel naţional, la toate Casele Judeţene de Pensii, nu numai la noi. A mers mai greu, deoarece trebuiau implementate toate prevederile legii, iar normele de aplicare ale acesteia au apărut târziu”, explică Viorel Popa, şeful Serviciului Comunicare şi Resurse Umane din cadrul Casei Judeţene de Pensii Timiş.
Într-adevăr, cu toate că noua lege privind sistemul unitar de pensii publice apăruse pe 20 decembrie 2010, guvernanţii n-au emis normele de aplicare decât după încă trei luni, atunci când, pe 23 martie 1011, au şi apărut publicate în Monitorul Oficial.
Cazul lugojeanului este departe de a fi singular, zeci de timişeni aflându-se în aceeaşi situaţie. „Am avut probleme în special cu solicitările de pensionare venite din partea zilierilor şi a celor cu grupe de muncă. În momentul de faţă lucrăm din plin la toate aceste dosare, pentru că vrem să rezolvăm cât mai multe înainte de Paşte. Aceste persoane îşi vor primi pensia, în cursul lunii aprilie, pe baza unui talon special, pentru întrega perioadă care a trecut de la data depunerii dosarului”, a dat asigurări Viorel Popa.
M. Horescu
Citiți principiile noastre de moderare aici!