Câteva sute de educatoare și doar trei educatori îi învață zilnic pe prichindei cum să deseneze, să numere până la zece sau să recunoască literele alfabetului în Timiş. Cei trei bărbaţi educatori sunt împărțiți în tot județul. Gabriel David lucrează în zona Făget, Valentin Filimon Barbos în zona Deta, iar Constantin Petruț Ivănuș la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 21 din Timișoara.
Pe educatorul din urbea de pe Bega îl găsim în mijlocul copiilor. Tocmai i-a culcat și vorbește cu niște mămici. E îmbrăcat la costum. Are emoții când vorbește despre cei mici și meseria pe care o are. Educatorul are în grijă 23 de copii, cu vârste cuprinse între trei și șase ani și jumătate. Micuții îl strigă „Petruț”. Are 23 de ani, iar copiii s-au obișnuit repede cu el și îi cer mereu ajutorul. În fiecare zi îi învață lucruri noi şi jocuri.
A ajuns educator din întâmplare, iar acum se bucură că așa a fost să fie. Vara trecută s-a prezentat la examenul de titularizare pentru un post de învățător. A obținut nota 8,20, dar nu a găsit locuri disponibile în Timișoara sau împrejurimi. A renunțat pentru moment la ideea de a preda. În 15 septembrie a început școala și Constantin Petruț nu ocupa un post. După câteva vizite la Inspectoratul Școlar, în care și-a exprimat dorința de a preda, a fost trecut pe lista de așteptare. La sfârșitul lui septembrie a aflat că s-a eliberat un post de educator în Timișoara. Tânărul l-a acceptat, iar în octombrie a intrat prima dată în grădiniță. „La început m-am acomodat mai greu. Am mai predat doi ani, dar la ciclul primar. Am fost învățător. Deci am experiență cu copiii”, povesteşte Constantin Petruț.
Educatorul are patru specializări
Părinții micuților de la grupa mijlocie, la care este el educator, îl laudă. Spun că se descurcă foarte bine, că e natural și nu depune efort cu cei mici, iar copiii se simt bine în preajma lui. Și directoarea Grădiniței PP 21, Cornelia Miuțel, unde predă acesta, are numai cuvinte de laudă la adresa educatorului: „Este calm, îi place ceea ce face și are multă răbdare cu copiii”.
Constantin Petruț Ivănuș a terminat Liceul Pedagogic şi a absolvit apoi Facultatea de Litere, specializarea Română-Engleză.
„Am patru specializări. Pot să fiu profesor de română sau engleză, învățător și educator. Mie îmi place să lucrez cu cei mici. Copiii întotdeauna spun adevărul. E ușor să comunici cu ei. Ai foarte mari satisfacții atunci când îi vezi cum asimilează diverse cunoștințe. La nivelul ăsta te bucuri când i-ai învățat să numere până la zece, când îi auzi că nu mai pocesc cuvintele…”, povestește entuziasmat dascălul.
Serios, educatorul ilustrează și partea dificilă a muncii lui. „O clipă dacă ai întors spatele, cineva pățește ceva. Se lovesc, își pot sparge capul, bagă mâinile în priză… Am avut o fetiță care îi mușca pe colegi. Am vorbit cu mama ei: <<Și acasă face la fel. Odată, l-a mușcat pe soțul meu de mână>>. Am vorbit cu ea mai des, am certat-o, iar acum nu mai face probleme”, explică Petruț.
Salariu de 800 de lei
Celălat aspect neplăcut al meseriei de dascăl apare odată cu fluturașul de salariu. Cifrele scrise pe el, deduceri, impozite, CAS, suma finală etc. te pun pe gânduri. 800 de lei este salariul pe care l-a primit educatorul în ultima lună, cu majorarea de 15 procente pe care Guvernul a acordat-o bugetorilor de la 1 ianuarie. „Stau în cămin și tot e destul de greu. Nu poți primi bani de la părinți la nesfârșit. Fac a doua facultate ca să am o rezervă. Așa pot sta și în cămin, cu alți patru colegi în cameră. La salariul meu, dacă stăteam în chirie…”, povesteşte Petruț, care este totodată şi student în primul an la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara.
Ce includ planurile sale de viitor? Puțin preocupat, educatorul spune că dorește să mai rămână încă doi ani în învățământ, să se ocupe tot de preșcolari, până termină a doua facultate. „Pe urmă, nu știu… Nu mă pot întreține părinții”, a conchis Constantin Petruț Ivănuș.
M.M. Hojda
Citiți principiile noastre de moderare aici!