Impresionat de povestea tristă a cailor din Delta Dunării, Mile a pornit la drum la sfârşitul lunii august şi a parcurs, în nouă zile, întreaga zonă de sud a ţării, ajungând la Tulcea pe 12 septembrie. „Pentru mine zona de sud nu prea exista până acum, însemna doar câmpie şi locul unde au fost deportaţi bunicii mei. Acum mi-am schimbat părerea, am văzut numeroase locuri interesante”, povesteşte Mile.
Roza, bicicleta, i-a fost tovarăş de călătorie, iar de-a lungul traseului a înoptat la prieteni sau la pensiuni. „Peste noapte au rămas la prieteni sau la moteluri. Am vrut să păstrez bugetul călătoriei cât mai mic, însă în acelaşi timp să nu mă încarc prea mult cu bagaje, iar un cort ar fi fost greu de trasportat”, a mai spus tânărul din Timişoara. El şi-a împărţit călătoria pe 9 etape: Timişoara – Caransebeş, Caransebeş – Turnu Severin, Severin – Craiova, Craiova – Alexandria, Alexandra –Giurgiu, Giurgiu – Călăraşi, Călăraşi – Constanţa, Constanţa – Gura Portiţei şi Gura Portiţei – Tulcea. „De-a lungul drumului am fost foarte atent, am încercat pe cât posibil să evit samuraii şoselelor. În orice caz, nu e bine să faci un astfel de drum cu căştile în urechi, de pildă. Când mă opream pe marginea drumului şi vedeam cât de aproape şi de rapid treceau maşinile înghiţeam un pic în sec, dar te obişnuieşti”, spune tânărul de 29 de ani.
El mai are şi alte sfaturi pentru cei care plănuiesc o astfel de excursie. „Roţile ar trebui să fie cât mai mari, iar şaua cât mai comodă. Bicicleta mea a costat doar 200 de lei şi nu am avut nicio problemă cu ea, se poate face lejer o astfel de tură chiar şi cu o bicicletă second-hand”, mai povesteşte Mile.
Când a ajuns în Tulcea a fost întâmpinat pe faleză de medicul veterinar Ştefan Răileanu, ocrotitorul cailor sălbatici din Delta Dunării. „Din păcate nu am reuşit să văd caii, ar fi durat prea mult, în jur de trei zile să ajung până la ei, iar eu eram puţin presat de timp”, mărturiseşte tănârul. Prin această excursie Mile a vrut să atragă atenţia asupra situaţiei triste a animalelor, considerate responsabile pentru distrugerea recoltelor agricole şi a florei protejate din Deltă. Deşi s-ar putea găsi soluţii pentru a proteja atât flora Deltei, cât şi caii sălbatici, singurul care mai pare interesat de soarta acestor animale rămâne medicul Ştefan Răileanu.
Întreaga poveste a călătoriei de peste 1000 de kilometri sau 621 de mile poate fi citită pe blogul personal al lui Mile, care a documentat cu atenţie fiecare zi parcursă, la adresa http://blogu.lu/mile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!