Cazul Anamariei este cel de-al treilea de acest tip înregistrat în România, primul în această parte a ţării.
„Sunt în formă maximă și plină de optimism. Sunt tânără și ca orice femeie, mi-am dorit un copil. Am fost disciplinată pe toată perioada gravidității și am ajuns cu bine la sfârșit”, spune Anamaria Narai, în vârstă de 35 de ani.
„Mi-am dorit mai mult decât orice un copil. Am avut problemele de sănătate, am suferit transplantul de ficat şi în primul an nu am avut sub nicio formă voie să rămân însărcinată. Eram dispusă la orice, chiar şi să adopt un copil”, a declarat Anamaria Narai.
Pentru a duce la bun sfârşit sarcina, Anamaria a fost nevoită să adopte un stil de viaţă impecabil cu o dietă adecvată „Am avut un regim de viaţă perfect, unul alimentar ireproşabil, dar nu spartan. Disciplina a însemnat că nu am avut voie să iau nici măcar un piramidon fără să cer voie medicilor acest lucru, să am o viaţă ordonată. În ceea ce priveşte alimentaţia am avut un regim normal, nu unul dus la extreme”, a mai declarat Anamaria.
Transplantul de ficat, speranţă pentru două vieţi
Cu probleme hepatice, Anamaria a fost în situaţia de a nu putea avea o sarcină lipsită de probleme. A trebuit să aştepte un transplant, să intre pe lista de aşteptare, să realizeze operaţia, şi doar la ceva vreme de la intervenţia chirurgicală să se poată gândi să devină mamă. „Problemele de sănătate din cauza ficatului nu mi-au permis să rămân însărcinată. Medicii mi-au precizat clar acest lucru. Nu puteam avea o sarcină”, ne-a declarat arădeanca.
După ce a fost pusă pe lista de aşteptare a beneficiarilor unui transplant hepatic, după trei ani de aşteptare a avut norocul să beneficieze de un asemenea transplant. Din păcate, cel puţin un an după transplant nu a avut voie să rămână însărcinată.
Atenţia acordată de medicii timişoreni din cadrul unei clinici private i-au permis să îşi ducă sarcina la bun sfârşit şi să nască prin cezariană un băieţel de nota 10. „Ea a rămas însărcinată pe cale naturală, nu a fost nevoie de nicio intervenţie medicală (n.r – fertilizare în vitro). Am supravegheat fătul din primele săptămâni ale sarcinii, am urmărit eventualele efecte care ar putea apărea în urma medicaţiei necesare în cazul transplantului. Din păcate, literatura de specialitate este foarte puţină în domeniu. A fost nevoie să consultăm mai ales literatură medicală din străinătate, în plus am discutat tot timpul cu medicii de la Institutul Fundeni, acolo unde a avut loc transplantul”, a declarat Raluca Sabău, medicul curant al arădencei.
„Iată ce înseamnă importanţa donării de organe, acest transplant de ficat a oferit şansă pentru două vieţi nu pentru una”, a declarat, la rândul său, Bogdan Cioată, directorul medical al clinicii private timişorene.
„În timpul sarcinii, fluxul sanguin creşte, iar aceasta creează presiune asupra ficatului. În această perioadă, împreună cu sarcina, anumiţi hormoni produşi de ficat cresc. Când a ajuns la noi, în urmă cu doi ani, pacienta a fost diagnosticată și cu cancer de col uterin, așa că a trebuit să o tratăm ca apoi să poată rămâne însărcinată. Ne-am pregătit pentru toate complicațiile care ar fi putut să apară, pentru că nu ne-am mai confruntat cu un asemenea caz”, a precizat și medicul Konstantinos Giatras.
La patru zile de la naştere, Anamaria se simte perfect, la fel şi băieţelul care a primit notă maximă la naştere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!