În ședința de joi, 15 decembrie, consilierii locali au votat un proiect de hotărâre prin care municipalitatea va cere Guvernului Român ca turnul de apă de pe str. Samuel Micu nr. 16 să treacă din proprietatea Statului Român în domeniul public al Municipiului Timișoara. Proiectul a fost inițiat de viceprimarul liberal Cosmin Tabără și a trecut cu 21 de voturi pentru.
„Acest turn de apă trebuie să revină în patrimoniul Timișoarei pentru că a fost al municipalității. Dintr-o eroare în acte a trecut la stat. Nu am reușit să găsim în arhive un simplu document care să ateste această trecere. […] Acest drept de administrare trebuie preluat, mai ales că există fonduri norvegiene și fonduri europene pentru ca acest turn de apă să fie readus la viață, mai ales pentru că este într-o stare mai bună decât cel aflat în zona Iosefin și beneficiază și de o suprafață de teren care aparține primăriei”, a spus viceprimarul Timișoarei Cosmin Tabără.
Pe terenul respectiv se află un turn de apă, care nu funcționează în momentul actual. Este vorba despre un monument istoric care datează din anii 1912-1914, având codul TM-II-m-A-06152 înscris în Lista monumentelor istorice 2015 a Ministerului Culturii.
Consilierii locali au fost de-acord că situația juridică a turnului de apă trebuie reglementată, acesta fiind un obiectiv de mare valoare istorică din punct de vedere al patrimoniului. Acesta ar putea fi reabilitat, după modelul turnului de apă aflat în cartierul Iosefin.
Vă reamintim, turnul de apă din Iosefin, înălțat în 1914 după planurile inginerilor Janos Lenarduzzi și Richard Sabathiel, contrasemnate de Stan Vidrighin, care era inginer-șef al Timișoarei, va fi refuncționalizat. Din 2023, aici va fi un centru cultural. De lucrări se ocupă asocierea formată din firmele Alca European Foundss SRL – Research Consorzio Stabile Societa Consortile a Responsabilita Limitata. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 din Programul Ro-Cultura și este implementat de către Primăria Municipiului Timișoara și Asociația Prin Banat, în perioada octombrie 2020 – februarie 2024. Valoarea contractului de execuție este de 7,59 milioane de lei, iar durata lucrărilor este de 15 luni.
Pe aceeași temă:
FOTO. Spectacol de lumini pe Turnul de Apă din Iosefin. Anul viitor va fi deschis publicului
FOTO. Pot începe lucrările la Turnul de Apă din Iosefin. Va fi centru cultural din 2023
FOTO. Pe șantierul de la Castelul de Apă, viitor punct de atracție în Iosefin
Trimite articolul
XTimisoara are 2 turnuri de apa, construite in perioada imperiului, unul in fabric si altul in josefin.
-
Informatia este doar partial exacta. Mai exista (nu stiu daca mai exista) un turn de apa la depoul de locomotive, pe str. Dunarea. Acolo unde existau si doua platforme rotative pentru locomotive. Ghinion, depoul si atelierele de reparatii au incaput pe mana faimosilor frati si, conform obiceiului, platformele au disparut. Nu stiu daca si turnul de apa, pentru ca n-am mai trecut de mult prin zona.
-
Nu mai da informatii eronate.Platformele sunt tot acolo si cred ca ambele sunt functionale (schimbate sau refacute).Si turnul de apa inca mai este.
-
-
Ce bine ca am scapat la timp de imperiu si acum avem sistem modern de alimentare cu apa! Asa-i iubi? Sa ma astepti deseara ca vin cu barja pe bega, facem nebunii ca pe vremuri, ca ce mi-e Tars-ul, ce mi-e Timisoara.
care e modelul? “turn de apa in cartier de tigani pe care nu vrea nimeni sa-l viziteze”? acel model?
Turnul din Iosefin e gata ?
-
NU este gata si dupa modelul din Iosefin o sa fie gata si cel din Fabric…made Timisoara, made Romania [undeva, candva]