Aflat la a II-a ediție, programul național oferă finanțări nerambursabile de peste 1.230.000 de lei, în cinci orașe. Anul acesta, proiectul a ajuns și în Timișoara.
Direcțiile de intervenție au fost stabilite în urma dialogului cu administrația locală și societatea civilă. Fundația Comunitară Timișoara a stabilit că, prin intermediul programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, vor fi finanțate proiecte care îndeplinesc simultan trei direcții:
- reconectarea locuitorilor orașului în contextul efectelor pandemiei Covid-19;
- o componentă educațională inter-generațională, cu respectarea regulilor de distanțare fizică ce vor fi aplicabile în momentul implementării proiectelor;
- îmbunătățirea spațiului public și desfășurarea activităților în spațiul urban comun (spații pe malul canalului Bega, alte spații comunitare în cartiere, spații publice sau incinte care pot fi folosite de către public pe teritoriul unităților de învățământ sau a altor instituții publice/universități unde publicul nu are momentan acces).
Prima etapă
În perioada 19 mai – 6 iunie 2021, pot aplica grupurile de inițiativă și organizațiile neguvernamentale din oraș. Vor beneficia apoi de sesiuni de incubare și vor lucra împreună cu echipa Fundației Comunitare Timișoara pentru ca fiecare să-și dezvolte ideile într-o propunere de proiect fezabilă, cu potențial de finanțare.
„Această etapă este premergătoare procesului de selecție finală și are ca scop transformarea unor idei cu potențial, în proiecte care aduc plus-valoare comunității. Incubatorul de proiecte este un mecanism de sprijin pentru organizațiile și grupurile de inițiativă de a-și dezvolta ideea într-un proiect fezabil, cu șanse de finanțare. Selecția finală a proiectelor câștigătoare va fi făcută prin jurizare de către o echipă neutră și avizată, alcătuită din reprezentanți ai sectorului guvernamental, nonguvernamental și cel privat, pe baza criteriilor stabilite local și care pot fi consultate în Ghidul de finanțare”, spun organizatorii.
Fondul disponibil la Timișoara pentru inițiative din comunitate este de 246.000 de lei. Reconectarea locuitorilor orașului, îmbunătățirea spațiului urban comun, spații verzi comunitare sau sănătate fizică și mentală sunt câteva proiecte care vor putea fi susținute.
Prima ediție, în șase orașe
Prima ediție a programului s-a desfășurat simultan în Brașov, Brăila, Buftea, Cluj, Oradea și Vaslui. Au fost finanțate 49 de inițiative locale, care au însumat peste 700 de acțiuni civice, mii de ore de voluntariat și zeci de mii de cetățeni implicați direct sau indirect.
„De mai bine de 9 ani, am văzut cum se transformă comunitățile atunci când oamenii pun la un loc idei și fapte. Fondul pentru un viitor mai bun în comunități din ediția pilot a demonstrat că există un potențial de schimbare și implicare <<la firul ierbii>>, care așteaptă să fie cartat și activat. Mergem mai departe, în 5 orașe noi, cu încrederea că fundațiile comunitare din rețeaua federației vor juca, așa cum ne-am obișnuit, un rol cheie în activarea de soluții civice noi și relevante pentru comunitățile locale”, a spus Ciprian-Mihai Păiuș, directorul executiv – Federația Fundațiile Comunitare din România.
Mai multe detalii despre programul de finanțare și documentele de aplicare se pot găsi AICI.
Fundația Comunitară Timișoara sprijină inițiativele locale și creează legături în interiorul comunității în vederea dezvoltării acesteia pe termen lung. Printre proiectele realizate se numără: Științescu, Cercul de Donatori, Timotion-Timișoara se mișcă, Talk the Walk.
editor Dan Oancia
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!