Proiectul de cooperare româno-german privind reabilitarea clădirilor istorice din Timişoara ar putea demara cel mai târziu la începutul anului viitor, estimează reprezentanţii municipalităţii. Oficiali ai Ministerului Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania şi ai Băncii de Dezvoltare a Germaniei (KfW) au fost prezenţi, marţi, la Primăria Timişoara, pentru negocierea ultimelor condiţii vizând proiectul privind reabilitarea clădirilor istorice. Administraţia timişoreană va beneficia de o finanţare de 5 milioane de euro, 3 milioane credit şi 2 milioane grant, din partea Guvernului German, prin KfW, pentru reabilitarea imobilelor monumente istorice.
În primă fază, municipalitatea timişoreană a beneficiat de asistenţă tehnică din partea nemţilor, de un grant de 2,2 milioane de euro, în proiectul privind reabilitarea clădirilor istorice. Partea de asistenţă tehnică s-a încheiat la mijlocul acestui an, componenta de asistenţă financiară urmând să demareze în perioada următoare, cel mai târziu la începutul anului viitor, a afirmat directorul Direcţiei Dezvoltare a Primăriei Timişoara, Aurelia Junie.
Proiectul cu sprijin german va fi unul pe termen lung, fiind gândit pe 30 de ani, a explicat Junie. Timişorenii cu posibilităţi financiare reduse vor primi ajutor de la primărie pentru reabilitare, urmând să ramburseze banii în timp. „Primăria va executa lucrările de reabilitare, va acorda acest ajutor locatarilor, iar aceştia vor fi obligaţi să ramburseze contravaloarea totală a lucrărilor într-o perioadă de zece ani. (…) Noi vom primi banii pe 30 de ani. Estimăm că în final vor fi reabilitate în jur de 150-200 de clădiri. Există o listă de clădiri care sunt avute în vedere, în zona Cetate, Iosefin şi Fabric, în această ordine. Alte criterii luate în considerare vor fi pericolul în care se află clădirea şi posibilitatatea financiară a proprietarilor”, a mai declarat şefa Direcţiei Dezvoltare.
Reprezentanţii municipalităţii spun că lucrări de reabilitare ar necesita majoritatea imobilelor istorice din oraşul Timişoara, circa 14.500 de clădiri, dar colaborarea cu partea germană se referă doar la clădirile monumente istorice, care sunt în jur de 500-600, a arătat Junie.
Ipotecă pentru ajutorul financiar
Cum vor putea intra timişorenii în acest program? „Proprietarii trebuie să-şi arate interesul, să depună o cerere şi să poate să ofere garanţii pentru obţinerea acestui ajutor financiar, şi ne gândim la ipotecă – aceasta este garanţia prevăzută în legislaţia românească (…). Metodologia o vom fixa în următoarele luni. În principiu proprietarii de clădiri monumente istorice care sunt listate în lista adăugată Legii 422 trebuie să aplice la Centrul de Reabilitare Urbană Timişoara pentru ajutor financiar. Se va acorda o consultanţă pentru a vedea care sunt lucrările necesare, care este costul total. Va fi necesară prezentarea de documentaţii privind venitul mediu şi privind garanţiile care pot fi obţinute pentru acest ajutor financiar”, a adăugat Aurelia Junie.
Autorităţile locale îi vor lua în vizor şi pe proprietarii care au posibilitatea să refacă aceste clădiri, dar nu o fac, deşi legea îi obligă, spun reprezentanţii primăriei. Ei să gândesc la promovarea unei hotărâri de consiliu local care să prevadă amenzi pentru proprietarii care nu iau măsuri pentru refacerea imobilelor degradate în care locuiesc.
Oficialii primăriei n-au renunţat nici la ideea introducerii unei taxe de habitat pentru reabilitarea imobilelor istorice, respinsă până acum. Viceprimarul Adrian Orza spune că trebuie găsite soluţii de acest gen pentru că imobilele au nevoie de intervenţii şi nu putem aştepta doar soluţii externe la problemele interne.
Citiți principiile noastre de moderare aici!