Colterm are datorii uriașe către furnizori. Anul trecut, E.ON a penalizat de trei ori societatea de termoficare a Timișoarei. În februarie au fost reduși parametri de gaz, iar în iunie și în septembrie robinetul a fost închis de tot. Totul s-a rezolvat după intervențiile primarului Nicolae Robu, care pur și simplu s-a rugat de conducerea companiei să nu lase Timișoara fără apă caldă și căldură. Atunci s-a decis o eșalonare de plată, Colterm urmând să plătească lunar câte 2 milioane de lei către E.ON. Facturile s-au adunat iarăși, astfel că vineri E.ON a amenințat din nou Colterm.
Primăria Timișoara a luat un credit de 100 de milioane de lei din Trezorerie pentru a plăti în avans subvențiile către E.ON, astfel ca societatea să mai scape de unele datorii, dar Nicolae Robu spune că plățile nu se pot face așa ușor. Edilul-șef ar fi vrut să mai ia un credit pentru Colterm, dar nicio bancă nu se aruncă să împrumute societatea aproape falimentară.
„Au rămas încă datorii foarte mari, care fac societatea neeligibilă pentru credite bancare. În lipsa unui credit bancar este aproape imposibil ca societatea Colterm să-și plătească toate datoriile istorice. S-a ajuns la diverse înțelegeri de eșalonare a plăților, dar acestea nu au putut fi întotdeauna respectate cu strictețe. Este vorba despre sarcini foarte mari și, în paralel, trebuie plătite facturile curente. Noi am reușit să depășim iarna fără probleme pentru că am luat acel credit din Trezorerie, cu ținta de a susține funcționarea societății de termoficare pe parcursul iernii, dar nu aveam voie ca din el să plătim datorii istorice”, a explicat Robu.
Primăria a mai ajutat Colterm și în februarie, când consilierii locali au decis recunoașterea pierderilor induse, la o valoare de aproape 36 de milioane de lei. O sumă destul de mare, care nu a putut fi folosită însă pentru plata datoriilor către furnizorul de gaz. Mai mult, Colterm trebuie să pună și garanții pentru E.ON.
„Cei de la E.ON vor din partea noastră garanții că acești bani se vor duce către ei și mai vor să garantăm și cu o clădire, este cea care a și fost scoasă la un moment dat la licitație, cea din Piatra Craiului, că dacă nu le plătim, ei vor putea să vândă acea clădire. Aceste deziderate nu au putut fi îndeplinite până astăzi. Eu am lămurit aseară până spre miezul nopții, când am comunicat cu conducerea germană la nivel național a E.ON, care la rândul ei trebuie să obțină aprobări din Germania. S-a hotărât în consiliul de administrație ca acea clădire să fie din nou pusă în garanție, că noi ne vom achita obligațiile. Numai că, solicitarea E.ON era să fie o decizie AGA, dar se va întruni abia săptămâna viitoare. Deocamdată a fost o garanție, un cuvânt de onoare din partea mea, că se va întruni AGA”, a mai spus Robu.
Colterm a reușit să plătească vineri 1,4 milioane de lei către E.ON, însă datoriile depășesc 10 milioane de lei, potrivit surselor noastre. Edilul-șef spune că le-a adus garanții șefilor de la compania de gaz că se vor plăti facturile și nu se vor acumula alte datorii.
„Le-am adus toate garanțiile că nu vom acumula alte datorii, că le vom plăti. Nu problema facturilor curente este, garantez, este problema mecanismelor, pentru că noi nu putem da bani așa la Colterm. Noi putem să plătim subvențiile, care sunt stabilite conform legii prin HCL și putem să plătim pierderile induse. De asemenea, putem plăti serviciile prestate de divizia de reparații”, a precizat acesta.
„Eu sunt abonat Colterm și nu am de gând să mă debranșez”
Primarul Robu susține că ar fi putut face ca alți primari din țară, să lase societatea în faliment, dar a refuzat să facă asta, mai ales că UE dă bani frumoși pentru perfecționarea sistemelor centralizate de încălzire.
„De la nivelul Comisiei Europene nu întâmplător se merge pe ideea sistemelor centralizate de termoficare și se dau bani mulți pentru perfecționare. Pentru că sunt singurele care permit valorificarea surselor energetice regenerabile. Sunt singurele. La centrala de bloc ai gazul, resursă epuizabilă, cheltuiești, consumi, la un moment dat gazul devine foarte scump, pentru că se împuținează. La sistemele centralizate este de mare actualitate valorificarea deșeurilor, ca resursă regenerabilă extraordinar de importantă. Dar sunt și altele, nu numai deșeurile. Însă cum funcționează omenirea la ora actuală, societăți de consum, se produc inevitabil și foarte multe deșeuri”, a completat primarul.
Nicolae Robu spune că s-a gândit la un moment dat chiar și la organizarea unui referendum, pentru a-i întreba pe timișorenii dacă vor să mai țină în viață Colterm sau nu.
„Să știți că m-am gândit la asta, problema este că cetățeanul trebuie să fie informat complet când e chemat să se pronunțe la un referendum. Noi am avut un proiect pentru retehnologizare, de 70 de milioane de euro, pentru reducerea noxelor. Noi l-am dus până la capăt, acum avem un alt proiect, nu e încă certitudine, dar sunt convins că el ne va fi aprobat, tot pe fonduri europene, de 30 de milioane de euro. Am văzut studii, făcute în Cluj-Napoca, că centralele termice de apartament, în număr mare într-o comunitate, produc poluare mult mai mare și mai periculoasă. Eu nu vreau să trec pe cineva strada pe partea cealaltă cu forța. Eu sunt abonat Colterm și acum și nici nu am de gând să mă debranșez. Eu cred că cei 60.000 de abonați își doresc să rămână abonați”, a explicat primarul.
Pentru că societatea de termoficare mai are totuși în jur de 60.000 de abonați, edilul-șef spune că a dedus că timișorenii vor ținerea în viață a societății Colterm. Întrebat de ce nu a făcut un sondaj pe Facebook pe acest subiect, Robu a răspuns că… nu crede că ar avea relevanță.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/loterie-cu-apa-calda-in-timisoara-e-on-cat-pe-ce-sa-opreasca-robinetul-de-gaz-catre-colterm/2219615
http://www.tion.ro/primaria-timisoara-mai-da-364-milioane-de-lei-la-colterm-sa-acopere-pierderile-induse-din-2017/2191399
Citiți principiile noastre de moderare aici!