Miercuri, în ședința de Guvern, a fost adoptată o hotărâre prin care vor fi alocați banii necesari exproprierii unui corp de clădire de la Spitalul Clinic CF Timișoara – cunoscut drept Spitalul CFR Timișoara. Clădirea fusese retrocedată în urmă cu câțiva ani, iar proprietarul acesteia a decis, la începutul anului, să nu mai prelungească contractul de închiriere.
„Prin acest act normativ se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, pe anul 2024, cu suma de 10,65 milioane lei, pentru exproprierea clădirilor în care își desfășoară activitatea Spitalul Clinic Căi Ferate Timișoara, respectiv Spitalul General Căi Ferate Sibiu, în vederea reabilitării și modernizării acestora.
Clădirile în care își desfășoară cele două spitale activitatea, precum și terenul aferent au devenit proprietăți ale unor persoane fizice, care nu sunt în măsură să asigure investițiile necesare și specifice infrastructurii spitalicești. Prin urmare, este nevoie de trecerea acestora în proprietatea statului, pentru reabilitarea și modernizarea lor”, se arată în Hotărârea de Guvern.
Din această sumă, aprox. 4,48 milioane lei sunt alocați pentru exproprierile aferente Spitalului CFR Timișoara, restul de 6,17 milioane lei urmând să fie folosiți pentru Spitalului General Căi Ferate Sibiu.
Banii vor fi transferați Ministerului Transporturilor pentru demararea procedurii de expropriere. Următorul pas va fi achitarea sumei necesare proprietarului și preluarea în patrimoniul Spitalului CFR Timișoara a Corpului C1 (Pavilionul 14). Urmează implementarea unui proiect pe fonduri europene pentru reabilitarea și modernizarea clădirii.
„Vreau să le mulțumesc celor care au contribuit la, putem spune, recuperarea’ acestui corp de clădire, și mă refer la ministrul transporturilor Sorin Grindeanu și deputatul Alfred Simonis, care au înțeles că asistența medicală ține, de fapt, de siguranța națională și au modificat legea exproprierii pentru ca și spitalele să intre în această categorie. Clădirea pe care o vom recupera era un spațiu esențial pentru asigurarea activității medicale și spitalicești, pentru a putea asigura circuitul epidemiologic, dar reprezintă, în același timp, și o cale de evacuare în caz de incendiu.
Vom reabilita și acest corp de clădire pentru ca Spitalul Clinic CF să redevină o unitate sanitară de referință în Timișoara. Am început să reabilităm spațiile pe care le aveam până acum în patrimoniu și vom continua să modernizăm unitatea sanitară”, spune conf. dr. Stela Iurciuc, manager al Spitalului Clinic CFR Timișoara.
Corpul C1 (Pavilionul 14) are o suprafață de 865 de mp. Acolo va funcționa o parte din Ambulatoriul Integrat al Spitalului, vor fi amenajate saloane pentru internările de zi, spații pentru personalul sanitar și de depozitare.
Spitalul CFR Timișoara este un spital public, clinic universitar, organizat pavilionar, find compus din Pavilionul nr. 13, Pavilionul nr. 14, Pavilionul nr. 15, Blocul Operator și Centrala termică. Acesta este finanțat din venituri proprii, prin sistemul de asigurări sociale de sănătate. Are o capacitate de 212 paturi spitalizare continuă și 14 paturi spitalizare de zi.
Vă reamintim, despre viitorul Spitalului CFR Timișoara se discută de câțiva ani. La finalul anului 2022, municipalitatea și-a exprimat intenția de a prelua spitalul de la Ministerul Transporturilor și apoi să-l modernizeze.
Ulterior, în toamna anului 2023, Alfred Simonis – ales între timp președinte al Consiliului Județean Timiș – spunea că, cel mai probabil, instituția sanitară va ajunge în subordinea Spitalului Județean.
Pe aceeași temă:
Simonis: Spitalul CFR va ajunge cel mai probabil în subordinea Spitalului Județean Timișoara
Fritz a făcut demersuri la București pentru preluarea Spitalului CFR Timișoara
Trimite articolul
XCine era proprietarul și cum a întrat în posesia clădirii?
-
Cred ca 90% din cei care citesc articolul se asteptau sa gaseasca si aceasta informatie.
In contextul retrocedarilor facute in Timisoara pe baza de inselatorie, excrocherii si furt, era o informatie mult mai utila decat osanalele ridicate lui Grindeanu si Simonis. -
Istoria spune ca CÂRPACI!
bravo pt recuperarea cadirii. Meritele trebuie recunscute.
-
Recuperare ….?
Cumparare mai bine zis apoi renovare. Totul pe bani publici. Oare nu era mai ieftin de construit ceva nou?-
Prima parte a comentariului tău este în regula, partea a doua nerealista!
Noua clinica Bega cu numai 126 paturi, sper sa nu greșesc mult la număr, a costat 20 milioane euro, fără teren, care a fost gratuit.Pai pe bani publici, dar pe ce bani voiai, el fiind un spital de stat al Ministerului Transporturilor!
-
-
De cand EXPROPRIERE este sinonim cu RECUPERARE, danuto?