În ultima ședință de plen a Consiliului Local Timișoara, desfășurată în această săptămână, a fost aprobată cererea de finanțare și valorile aferente pentru proiectul ,,Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin”. Proiectul este o colaborare între Primăria Timișoara și Asociația Prin Banat și a câștigat finanțare prin programul Ro-Cultura, un program finanțat din fonduri norvegiene.
Valoarea totală a proiectului este de 11.1 milioane de lei, cu TVA, din care valoare totală eligibilă, 10,9 milioane de lei, cu TVA. Valoare totala ne-eligibilă este de 159.888,40 lei, cu TVA. Conform reglementărilor programului, contribuția proprie este 20% din cheltuielile eligibile, la care se adaugă cheltuielile neeligibile. În aceste condiții, PMT trebuie să pună în bugetul proiectului de la Turnul de apă suma de 1,99 milioane de lei. Consilierii locali au fost de acord ca municipalitatea să dea acești bani. Celălalt partener, Asociația Prin Banat, va contribui cu 351.698,90 lei. Ceea ce înseamnă că 8,73 de milioane de lei vin prin programul Ro-Cultura.
„Finanțarea include atât lucrările de restaurare, cât și sumele necesare pentru punerea în valoare a monumentului și programul cultural pentru doi ani”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu.
Primăria Timișoara se va ocupa de lucrările de renovare, așa că în curând va trebui scoasă la licitație execuția. Asociația Prin Banat se va ocupa de partea culturală. Proiectul prevede spații expoziționale permanente și temporare, dar și o cafenea. La finalul lucrărilor de reabilitare, turnul de apă va avea un „lanternou / spațiu de belvedere”, la o înălțime de 45,5 metri, dar și un ascensor panoramic.
Turnul de apă din Iosefin este monument istoric și a fost ridicat între anii 1913 și 1914, de arhitectul Szekely Laszlo. De aproape 60 de ani, el nu mai are nicio întrebuințare, fiind doar subiect de fotografie.
Trimite articolul
X“În ultima ședință de plen a Consiliului Local Timișoara, desfășurată în această săptămână, a fost aprobată cererea de finanțare și valorile aferente” etc. Dom’ne dar oamenii astia muncesc din greu. A trebuit sa se intalneasca in plen, pe caldura asta, ca sa aprobe daca sa ne dea sau sa nu ne nea fraierii de norvegieni banii. Lua-v-ar dreq pe toti.
Un singur milion costa sa reabiliteze cladirea numarul 1 (cladirea cu McDonald’s) din piata Victoriei, dar dau 11 milioane pentru un rahat de la capatul orasului.
Un primar la care ii pasa de orasul lui platea din banii primariei, si cerea locatarilor sa plateasca in curs de cativa ani. Asa cum face Bolojan la Oradea, de tot centrul e reabilitat.
Si voi fraierilor mai votati cu Robu a 3-a oara.
Primarul care de cand a aflat ca vom fi capitala Europeana, adica din 2015, nu a pus un deget in piata Victoriei.
Nu parcare subterana,nu pavaj, nu piata erabilitata, nu sala polivalenta, nu stadion.
E trist ca se planuieste sa se risipeasca o asemenea suma, bataie de joc si furt pe fata. Dar ma linistesc cand aud ca s-a dat “unda verde”. Daca e tot asa ca unda verde de la semafoarele lui Robu, se va face la Pastele Cailor.
Bani aruncati in buzunarul unor firme clientelare abonate la banii primatului, care nu vor fi niciodata recuperati. cu atatia bani faci 5 turnuri noi de alea si tot mai raman si de o amarata de cafeanea, un lanternou si un lift.
si langa turnul cu apa sunt trei blocuri de garsoniere tip ghetou…
Timisoara nu inseamna numai centrul ci inseamna si “capatul orasului”.
Nu stiu daca s-au gandit autoritatile si la o parcare de autocare in preajma turnului, in locul baracii de langa care sta sa cada?
De ce spun asta? Pentru ca cel mai mare venit din incasari se va face din tururi turistice organizate de agentiile de turism, deci turisti care vin cu autocarul, si nu de timisoreni care vor merge odata de curiozitate in acel turn la o cafea sau ceva asemanator.
Nu mai zic ca iarasi si mereu trebuie curatate malurile si strazile adiacente.
Finantarea asta nu putea fi atrasa pentru reabilitarea cladirilor din centru??? Trebuia pentru turnul de apa de la mama lu proces verbal??
Dupa cum se vede la oradea, craiova sau bucuresti se poate finantare si pentru reabilitarea cladirilor, a fatadelor sau chiar a structurii de rezistenta. Dar la noi……. e robulete vopsitul!