În bugetul Timișoarei pe 2018 au fost alocați 500.000 de lei pentru studiul de fezabilitate și pentru proiectul tehnic necesare noii maternități. Vorbim despre o clădire cu mai multe etaje, care se va întinde pe un teren de 4.500 mp în zona Bogdăneștilor, lângă Liceul Alimentar, cu locuri de parcare și tot ce îi este necesar unei maternități.
Primăria Timișoara a scos la licitație „serviciile de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului SF+PT+DDE+AC – Maternitate SCMU Timișoara și Corp Administrativ din Timișoara, str. Balta Verde nr. 17”.
Firma care va câștiga licitația va întocmi studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și documentația necesară pentru noua maternitate, care este estimată la 20 de milioane de euro. Un preț mai clar îl vom afla abia după ce vom avea proiectul pentru noua clădire, care se dorește a avea trei etaje.
Conform anunțului de participare trimis către SEAP – Sistemul Electronic de Achiziții Publice, primăria nu plătește mai mult de 388.866 de lei fără TVA, adică aproape 463.000 de lei cu tot cu TVA (n.r. aproximativ 100.000 de euro). Criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut. Ofertele pot fi depuse până în 11 iunie, la ora 15, urmând să fie deschise la aceeași dată și oră, pe SEAP.
Documentația trebuie predată primăriei în termen de 150 de zile de la semnarea contractului, adică în cinci luni, ceea ce înseamnă că licitația pentru execuție va fi lansată abia anul viitor. Tipul de finanțare trecut în anunțul de participare este „fonduri bugetare”.
Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, investiția ar urma să fie una multianuală, dacă nu se identifică fonduri externe. Primele estimări ale celor din primărie depășesc peste 20 de milioane de euro.
„Calculele noastre, ca valoare estimată, duc către o sumă destul de mare, undeva între 22 și 25 de milioane de euro, proiectantul va decide. Vorbim despre o clădire P+3 (n.r. pentru sediul administrativ), dar cu o suprafață care să cuprindă tot ce e nevoie din punct de vedere al maternității. Este o clădire destul de mare și înseamnă un efort financiar important, însă este absolut necesar. Pe fonduri europene nu putem, pentru că pe programul România – Ungaria a aplicat Spitalul Județean”, a declarat, pentru Tion.ro, viceprimarul Dan Diaconu, încă din luna februarie a acestui an.
Din ultimele calcule, reiese că viitoarea maternitate a orașului va fi, de fapt, o construcție în regim maxim de înălțime D+P+6E, cu funcții mixte pentru spital prevăzut cu zece lifturi (două pentru transport cu targa, două pentru transport persoane, unul pentru transportul personalului, unul pentru transport alimente, unul pentru transport lenjerie pat și rufe, unul ISU, unul pentru deșeuri și unul dublu instrumentar) și cu un corp pentru birouri și spații administrative cu înălțimea de P+3E.
În Secțiile Clinice de Obstretică și Ginecologie vor fi 150 de paturi (Obstretică Patologică cu patru paturi, Medicină Materno-Fetală cu patru paturi, Fertilizare in Vitro cu patru paturi, Compartiment Gineco-Oncologie cu patru paturi), la ATI II vor fi 16 paturi, iar Neonatologia va avea compartimentele Prematuri și Terapie Intensivă. Noua maternitate va avea și un Bloc Operator, un Bloc de Nașteri, Sterilizare, Laborator Analize Medicale, Laborator Radiologie și Imagistică Medicală, un Serviciu de Anatomie Patologică (Compartiment Citologie, Compartiment Histopatologie, Compartiment Prosectură), Compartiment Primire Urgențe, Farmacia 2, Ambulatoriu de Specialitate, Spitalizare de Zi, Unitate de Transfuzie Sanguină II, Compartiment Evaluare și Statistică Medicală, Spații comerciale (magazin, florărie, coafor, cofetărie), spații arhivă, spații gospodărești și spații pentru servicii tehnico-utilitare.
În noua clădire va funcționa tot ceea ce ține acum de Maternitatea Odobescu, dar și o parte din zona de ginecologie a Spitalului Municipal. Viceprimarul Timișoarei crede că proiectul este realizabil până în 2021, deși clădirea nu este o prioritate pentru anul în care Timișoara este Capitală Culturală Europeană.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”1988425″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!