Niciodată nu se aruncă tăvițele de carne sau caserolele pentru mâncare făcute din polistiren în pubela galbenă. Nici ambalajele de polistiren folosite pentru împachetarea electrocasnicelor nu se pot arunca acolo, dar nu se pot arunca nici la centrele de colectare deschise de Retim în Timișoara, transmite societatea de salubritate. Puteți apela la o firmă specializată care colectează astfel de deșeuri.
„Polistirenul de la ambalajele alimentare este unul dintre cele mai răspândite materiale, dar și unul dintre cele mai greu de reciclat. La noi în țară există foarte puține companii care procesează acest tip de deșeu, prin urmare acest tip de deșeu nu se aruncă la pubela sau sacul galben. Se aruncă la pubela neagră, unde, după procesul de sortare și procesare, devine material inert, depozitat la deponeul ecologic”, explică reprezentanții Retim pe pagina companiei de Faceboook.
În polistiren de la ambalaje alimentare intră inclusiv tăvițele de carne, caserolele pentru mâncare sau ambalaje din polistiren preformat de mici dimensiuni. Recomandarea societății de salubritate este să evitați pe cât posibil consumul și utilizarea de materiale nereciclabile.
Hainele uzate trebuie mărunțite
Dacă aveți haine pe care nu le mai purtați și sunt prea uzate pentru a le dona, ar trebui să știți că industriile textile sunt unii dintre cei mai mari poluatori pentru mediu. Hainele uzate pot fi aruncate în pubela pentru deșeuri menajere, cea neagră, însă cu o condiție: „trebuie mărunțite pe cât posibil”, ne anunță Retim.
Reprezentanții societății de salubritate susțin că impactul pe care îl are producția de haine față de mediu este devastator și se estimează că volumul deșeurilor va crește cu 60%, la nivel global, între anii 2015-2035.
Trimite articolul
Xin curand trebuie sa separ si carnea de pui de cea de porc si vita , in gunoiul menajer
-
intr-o tara/popor civilizat/a este normala separarea gunoiului de catre consumator. ca pana la urma consumatorul face gunoi. in Romania mai este de lucru la acesta mentalitate.
-
Total deacord; remarca mea era doar o analogie vis-a-vis de abertatia celor de la RETIM
-
Sunt tari care recicleaza la greu, ex Germania, dar nici acolo nu este o asemenea absurditate. Am locuit acolo. Adica vine Retimul sa imi spuna mie ce sa mananc?! Arunc ce si cum pot separat/sortat (chiar sunt de acord cu acest concept), dar e treaba lor sa sorteze in detaliu…pentru ca SUNT PLATITI!! Care e pb cu hainele nemaruntite?? Nu au aparatura sa le marunteasca ei? Groapa ecologica de la Sanovita e un MUNTE de gunoi…deci eu sortez in draci, mak si platesc, si ei isi bat joc
-
doina, intr-o tara civilizata ai posibilitatea sa scapi de absolut orice deseuri pe care le produci in casa, intr-un mod simplu si civilizat. Retim nu face decat sa ingreuneze acest proces prin metodologiile lor.
-
Cate containere poate avea omul acasa sau la bloc? Nu am vazut in Germania sa aiba cate 20 fiecare. Oricum ai lua-o efortul pricipal de sortare tot la furnizorul de servicii (Retim in cazul asta) ar trebui sa se intample.
Ei cer sa colectezi ambalaje curate. Spala cineva ambalajele pentru colectare? Daca da – foarte rau. Cata apa se consuma sa speli individual fiecare ambalaj murdar de plastic – clar mai bine il arunci direct la menajere. Sau cei de la Retim sa spele centralizat si atunci poate are mai mult sens. Fac ei asta? Nu, pentru ca fiecare reclama doar chestiile de care e interesat direct si atunci dam vina pe oameni, pe cultura, pe lipsa de bani, etc…
-
-
Corect 🙂
Primaria si Retim TREBUIE sa ofere posibilitatea si modalitatea de reciclare a tuturor deseurilor reciclabile nu numai ce le convine lor. Pentru a avea un oras curat si nepoluat in primul rand cetatenii trebuie educati sa recicleze si sa existe posibilitati reale pentru reciclare. In Germania se face reciclare selectiva din anii “80.
Daca ambalajele din polistiren nu se pot pune in pubela galbena si nu se pot duce la centrele de reciclare atunci sa le ducem in parcarea primariei sau la sediul/curtea Retim.
-
Sunt total deacord, daca exista deseuri trebuie sa fie si un loc de aruncat, indiferent cat de greu se recicleaza.
-
Era mai dragut un articol despre deponeul de la Ghizela si investigatia celor de la Recorder…
-
Sigur… Nu mașinile poluează, care sunt parcate și pe trotuare, ci nădragii și chiloții care nu sunt făcuți tăieței. Și degeaba se colectează separat, că vine mașina de la Retim și le ia pe toate și le arunca la grămadă. Și atunci pt ce să mai colectam ceva? De dragul regulilor? Vad că e o modă să se instituie numai reguli, chiar dacă sunt cu cap sau nu. Orașul arată ca o cocina dar unii se gândesc la reguli deplasate.
-
Termina cu aberatiile gen “că vine mașina de la Retim și le ia pe toate și le arunca la grămadă”. Uita-te mai bine si ai sa vezi ca sunt doua masini separate, una ce colecteaza gunoiul menajer si alta care colecteaza reciclabilele
-
da. asa se fac bani. stai tu linistit, ca destinatia e aceeasi. uite, pe tine te-au prostit bine deja. da-le si mai multi bani, ca uite ce “bine” isi fac treaba. esti un fraier
-
Poate la tine in rusia e destinatia aceeasi… Aici chiar se recicleaza!
-
“aici” unde, in mintea ta, retimistule?
-
-
-
Le colecteaza separat si le arunca la gramada. Da o fuga pana la Sanovita si cand te apropi, desvhide geamul la masina…. sa simti cat de “ecologica” e situatia. Voboara cu picioarele pe pamant si nu mai sta doar in spatele compului. Toti sunt destepti fara sa iasa din casa.
-
Sigur. Cand isi soreteaza Retim mizeria de la Ghizela si nu mai devarsa materiale toxice in Timis, atunci sa vina sa ma certe pe mine.
Pe FB Retim spunea că nu colectează polistirenul de la ambalaje. DELOC. “Ambalajele de polistiren de la electrocasnice NU se preiau prin sistemul obișnuit de colectare al deșeurilor, deci NU se pot depune nici în pubela neagră, nici în cea galbenă.”
Dacă este unul dintre cele mai răspândite materiale, cum poți să respiri și să susții, concomitent, că nu le colectezi? Câtă vreme obiectul de activitate al RETIM este colectarea deșeurilor?
Se reciclează greu? Susțineți reglementarea, la nivel local, național, continental, dar asta nu înseamnă să nu colectați, colectarea este obiectul vostru de activitate, rațiunea voastră de a exista.
Nu există fabrici de reciclare? FACEȚI! Bani vin de UE.
Faceți-vă treaba, că bani luați.
RETIM Nu ne spune nimic despre investigatia RECORDER.RO?
Felicitari RADU POPITA!!!
Felicitari MURGU EUGEN!
tion… DE CE NU PRELUATI STIREA… E MAI BUNA PUBLICITATEA PLATITA???
-
Misto link- ul sa- l cititi sa vedeti coruptia la ce nivel este in institutii
Da, astea erau cele mai presante probleme legate de deseuri.
RETIM este operator desemnat pentru zona 1 Timis (include si Timisoara). Nu colecteaza vopseluri de niciun fel din Timisoara. Daca le duci in cel mai apropiat sat poti sa le arunci cand e containerul acolo.
Nu conteaza unde le punem tot in Timis ajung 🙂
Dacă ar fi o glumă puteam cel puțin să rîdem dar așa este trist în secolul 21 știm să facem gunoi dar nu vrem să îl separăm că ne este mult ,așa arată și orașul că la porci și singura speranță a rămas un primar cu minte și fără mafioți pe lîngă el caTimișoara să mai aibă o șansă chiar dacă nu este prea probabilă!!!!!
Și eu am fost pus în postura de a aruncă polistiren, iar cei de la Retim nu mi-au oferit nicio soluție. Am ales să-l ard pentrucă pur și simplu nu aveam ce să fac cu el. Orașul arată așa din cauza nesimțitului din fruntea primăriei împreună cu acoliții lui care habar nu au să întocmească un contract.
Vin amenzile de la UE și ne liniștim.
dar voi STIATI ca toate ajung oricum in aceeasi groapa, si ca reciclati degeaba? reciclarea e doar pe hartie, sa faca unii un ban “cinstit”
-
Ai si dovezi care sa sustina afirmatia tibike ca asa de pesedisme din astea ne-am cam saturat. Si de tine.
-
Clar vrei sa si vezi dovezile, la ce atitudine cretina ai. Pesedista e muma-ta, da? Mergi la centrul de reciclare si lamureste-te, fmm, ce dovezi vrei? Cauta in plm pe google ca e peste tot
-
Mergi la Ghizela si vei gasi o dovada mare – mare. Daca esti mai orbisor si nu o vezi, ia-te dupa miros.
-
retim, chiar si acum, e prins cu mata-n sac ca umbla cu transporturi fictive, si tu imi spui mie ca esti convins ca se face o reciclare corecta. ba, membrule de partid, pe cine mm crezi ca pacalesti aici?
-
Ca să înțelegem după comentarii că oricum nu se schimbă.nimica așa că continuăm tot așa pentru că așai la noi și cînd ne vine plata ne băgăm p…….în ea de UE că alții sunt de vină bravo!!!!!
-
Nu in UE ca apartenenta la UE ne-a diferentiat de Republica Moldova. In 27 luna viitoare e momentul sa-ti bagi ce ai zis in pletea, ca el e cel responsabil.
Organizarea modului de colectare a polistirenului, a vopselurilor, etc este responsabilitatea administratiei. Nu spun ca pe gratis, desi la cate fonduri se aloca pentru mediu …, ci ca trebuie implicare si responsabilitate.
Cum sa permiti comerciantilor sa foloseasca ambalaje de genul polistirenului si sa nu existe posibilitatea de a scapa de el? Si mai ai si nesimtirea sa ceri sa nu fie aruncat la gunoi. Ba EXACT la gunoi ajunge. Ca doar nu o sa-l mancam ori sa-l adunam in casa.
As fi curios cit ar costa sa soliciti interventia unei ”firme specializate”, care sa vina sa-ti colecteze 5 caserole de polistiren rezultat in urma cumparaturilor facute si….hai sa spunem 6 buc. polistiren rezultate din ”impachetarea electrocasnicelor” cumparate ????
Pina cind nu se asigura tomberon(ane) pentru colectarea acestiu tip de deseu, nici un roman nu va chema vreo firma specializata, nu fiti naivi(ca sa fiu light); asa ca , articolul e nepotrivit, pentru moment !!!!!!
-
nu exista asa ceva, nu te baga nimeni in seama. Cei ce incearca sa scape legal de el sunt luati de fraier, chiar si de garda de mediu. Asa ca fiecare scpa cum poate il amestei cu restul deseurilor si gata. Sau il arzi.
Intr o tara normala dupa un asa dezastru ecologic ca cel de la Ghizelea ,cand voit pe ascuns , cu stirea organelor de control deversezi substante toxice in Raul Timis , prestezi servicii fictive de vidajare …unde sunt demisiile Directorului Retim pt ca el stia a fost sesizat , a Comisarului Sef a Garzii Nationale de Mediu, a firmei de vidanjare , apunctului de epurare de la Ghizele de ce nu se.deschid dosare penale pt ca nu e un accident e o masinatie intre institutii , demisiile trebiiau sa vina din bun simt intr o tara normala ….de unde atata bun simt la noi….
-
I-au dat un Mercedes mita lui Robu sa inchida ochi, este complice la incalcarea legii. Cei de la Retim acum fac ce vor ei. Daca vor fi ceva probleme Robu nu stie nimic si pe el nu l-a informat nimeni deci el este nevinovat
-
Groapa de la Ghizela ,nu este opera catindatului Bojin ?
-
Nu demisiile ci arestarile.
N-ai cum sa ceri demisii de la astia. In insasi definitia demisiei spune ca este un act de onoare. Unde vezi onoare la ticalosii astia?
Din fiecare lucrare de anvelopare rezulta 1 mc de deseu de polistiren…nimeni nu preia polistirenul…ce facem cu el?!?
Electrocasnicele la fel…
Pînă să ne plîngem de „abuzurile” RETIM, ce ar fi să nu mai ejaculăm gunoaie pe toate drumurile, trotuarele, parcurile, grădinile și maidanele care ne ies în cale? Române, ești cel mai mîrlan din Europa! Cînd arăți cu degetul pe altul, vezi că ai negru sub unghii…
Ar fi bine sa nu se producă ceea ce ne face rău. Ne îmbrăcăm în plastic și aruncam lâna, cânepa, inul, mătasea produse naturale care ne fac bine și noua și mediului. Ciudata generație!
Bataie de joc.
Daca vor deseuri reciclabile, sa si le sorteze. Oricum, la nivel mondial doar o foarte mica parte din deseurile reciclabile colectate sunt reciclate. Majoritatea sunt fie arse, fie puse la groapa de gunoi.
Cu alte cuvinte, sa ne plimbam cu pungi de caserole mizerabile prin oras pana la nu stiu ce furnizor, sau cum, sa fac contract cu o firma care sa vina de fiecare data cand am eu de aruncat o caserola? Ce absurd! Numai in Romania se poate discuta astfel! Aceeasi discutie si cu polistirenul de la electrocasnice… Sa ne plimbam noi cu sacii prin oras?
Aberatii… In loc ca RETIM sa caute parteneriate cu firme care colecteaza polistiren, si astfel sa rezolve problema, ne tine lectii.
Iar cu hainele… alta aberatie. Cine va sta sa marunteasca haine vechi? Oamenii astia se gandesc ce spun?
A trebuit sa treaca 30 de ani ca sa vad clopot pentru reciclat sticla in oras. Oare cat mai trebuie sa treaca pana rezolvam si lucrurile astea simple?
La preturile actuale ar trebui si tavitele sa fie facute din…carne!
In cazul polistirenului ar trebui ca la vanzarea oricarui produs ce are ambalaje de polistiren de dimensiuni mari, sa ofere vanzatorul o punga mare in care sa incapa. Apoi administratia ar trebui sa faciliteze existenta unor containere in diferite locuri (de ex. in piete, in parcarile marilor comercianti, etc).
Astfel prin contractarea unor firme de reciclare, prin oferirea de astfet de containere in numar si de dimensiuni suficiente, prin rezolvarea problemei spatiului (terenului) necesar acestora, prin oferirea de facilitati firmelor ce fac aceasta colectare, etc problema ar putea fi rezolvata sau cel putin redusa la o dimensiune rezonabila.
La fel si in cazul vopselelor ori a altor deseuri necolectabile in prezent.
Dar de unde sa-l preocupe pe Pletea asta. El are un singur gand: sa castige un nou mandat de primar. Atat. Si din pacate, cu prapaditii de contracandidati pe care-i are (cica s-a strans o haita de 14 bucati), un nou mandat e ca si castigat.
Pacat. Timisoara ar merita ceva mai bun.
-
La achzitionarea fiecarui aparat electrocasnic platim ‘Timbru verde” care reprezinta costul reciclarii aparatului in sine cu exceptia ambalajelor . Oricum nu stiu unde se cheltuie acei bani.
Hainele uzate se pot duce la H&M, iar cei de acolo le preiau pentru reciclare, oferind totodată și un voucher de reducere în schimbul hainelor aduse.