Asociaţia pentru Managementul Energiei (AMET) a pus la cale un masterplan al energiei. Dar pentru că nu poţi ignora relaţiile transfrontaliere, vicepreşedintele CJ Timiş s-a referit şi la intenţiile vecinilor de graniţă, care se gândesc la construirea unei centrale nucleare. Vicepreşedintele CJ Timiş spune că energie electrică poate fi produsă şi din ape termale, lucru ce ar putea fi făcut în România, dar şi în Ungaria.
„Ar fi de dorit să se folosească aceste surse şi de către vecinii noştri, chiar din Ungaria, care se gândesc să facă aici, undeva, pe aproape, o centrală nucleară. Ca simplu cetăţean am anumite emoţii când mă gândesc la acest aspect şi nu înţeleg de ce sursele şi energiile nu pot fi exploatate pentru a avea un mediu cât mai prietenos”, a spus Marian Vasile.
Sunt 42 de puţuri în judeţul Timiş, la peste 3.000 de metri adâncime, cu o temperatură a apei de peste 160 de grade. În acest mod se poate obţine energie electrică şi termică gratis. Pentru folosirea acestei energii geotermale investiţia iniţială este mare, pornind de la câteva sute de mii de euro în sus, în funcţie de adâncimea puţului, se poate ajunge să coste un puţ 1 – 1,5 milioane de euro. Dar, apoi, energia e gratis.
Vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Marian Vasile, despre posibilitatea construirii unei centrale nucleare la Szeged:
Citiți principiile noastre de moderare aici!