Este cea de-a 8-a ediţie a Festivaluuil condeierilor plugari. La Biled are loc duminică o întâlnire cu fiii satului. La eveniment participă creatori populari din toată ţara. Fenomenul condeierilor plugari reprezintă un unicat în Europa, prin manifestare şi prin mesajul transmis. În nicio altă ţară europeană nu există o astfel de mişcare. Tezaurul viu, venit din Oraviţa, încă dinainte de Unire, cu ţărani publicişti, condeieri plugari, corişti, dirijori, compozitori plugari şi ţărani inventatori, se mai regăseşte şi astăzi doar în cadrul Fenomenului pe care Muzeul Satului Bănăţean Timişoara îl pune în valoare.
“Ne-am întâlnit şi în acest an într-o formaţie, aş putea spune, numeroasă. Avem condeieri din Timiş, Hunedoara, Caraş Severin, Mureş, Prahova, Dâmboviţa, Harghita, practic din toate colţurile ţării. Avem şi trei cetăţeni de onoare ai Festivalului Condeierilor Plugari şi în primul rând trebuie să o amintim pe doamna Veturia Teodorescu din Timişoara, o admirabilă colecţionară de icoane pe sticlă, un memoralist extraordinar care îşi scrie memoriile la vârsta de 95 de ani. Un alt cetăţean de onoare este Nicolae Irimia, din Caraş Severin, care se ocupă de foarte mulţi ani de această mişcare. A scos şi o carte cu titlul „Scriitori ţărani şi ţărani scriitori”. Totodată avem o diplomă de cetăţean al Festivalului in memoriam pe numele ultimului condeier plugar, Ion Colojoară. Avem şezătoare populară, lansări de carte şi ne bucurăm că ne-am adunat în număr aşa mare” – a declarat dr. etnolog Maria Mândroane, coordonator al acestui proiect.
La Biled are loc un spectacol etno-folcloric şi vor fi înmânate premii şi diplome. Vor participa soliştii vocali: Maria Tudor, Ion Bosioc, V. Tipa, Marius Matei, precum şi tinerii solişti: Mihaela Tirică, Şerban Vlad, Dudea Daniela. În program se regăsesc şi momente vesele cu Dan Liuţ.
„Pentru a doua oară Biledul are onoarea de a fi gazda acestui festival. Mă bucur că îi putem găzdui pe cei care reprezintă ultima verigă a spiritualităţii autentice româneşti, aceşti condeieri plugari, aceşti creatori populari care duc mai departe ceea ce a însemnat sufletul acestui popor” – a declarat profesor Daniel Borlovan. Festivalul este organizat de Consiliul Judeţean Timiş, Muzeul Satului Bănăţean Timişoara şi Primăria Biled, iar coordonatorii proiectului sunt: Dr. etnolog Maria Mândroane şi Prof. Daniel Borlovan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!