Din fericire, toţi cei 54 de copii care au dispărut de acasă în 2010 şi primele cinci luni ale acestui an au fost găsiţi de poliţişti şi returnaţi familiilor lor. În general, susţin reprezentanţii Poliţiei Timiş, copiii pleacă de acasă din cauza unor disfuncţionalităţi în sânul familiei, fie că e vorba de lipsă de comunicare cu părinţii, fie nu sunt supravegheaţi îndeajuns şi ajung într-un anturaj dubios. De obicei, copiii sunt găsiţi în internet-cafe-uri, pe stradă sau la prieteni.
“La nivelul anului 2010, am avut un număr de 45 de minori dispăruţi, toţi au fost găsiţi. Copiii pleacă, de obicei, din cauza unor disfuncţionalităţi în familie. Fie e vorba de o lipsă de comunicare, fie părinţii nu cunosc anturajul copiilor, nu vorbesc deschis cu ei şi nu îi supravegzhează îndeajuns. În general, copiii care dispar de acasă sunt de 14-18 ani, dar avem şi cazuri de copii care au dispărut de acasă la vârsta de cinci ani. Aceştia, de obicei, se rătăcesc şi nu mai găsesc drumul către casă. (…) De obicei, copiii sunt găsiţi la internet-cafe-uri, pe stradă sau la prieteni de-ai lor”, ne-a declarat Alina Oltean, ofiţer sociolog în cadrul IPJ Timiş.
Cu toate că numărul acestor cazuri este în scădere, în primele cinci luni ale acestui an înregistrându-se nouă dispariţii ale unor copii, cu zece mai puţine decât în perioada similară a anului trecut, poliţiştii din Timiş au demarat o acţiune în şcolile din judeţ de informare şi prevenţie.
“Este vorba despre o acţiune organizată cu ocazia Zilei internaţionale a copilului dispărut. O acţiune de informare a părinţilor, a copiilor şi a profesorilor privind dispariţiile de minori şi consecinţele acestora”, a mai spus Alina Oltean.
Campania se desfăşoară în perioada 23-25 mai, în parteneriat cu voluntari ai Organizaţiei Salvaţi Copiii şi va cuprinde mai multe întâlniri în şcolile din judeţ, iar miercuri, poliţiştii şi voluntarii vor fi prezenţi la Iulius Mall unde vor purta mai multe discuţii cu copiii şi le vor împărţi pliante.
Citiți principiile noastre de moderare aici!