Brioşe hipoglucidice cu extract de rădăcini de cicoare şi lavandă, paste cu banane, premixuri ca supliment alimentar destinat copiilor, toate acestea au fost deja realizate de specialiştii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului. Majoritatea sunt deja brevetate, acum se aşteaptă doar interesul firmelor care ar putea să le producă. Din păcate, interesul apare cam greu, deoarece sunt produse de nişă…
Pentru persoanele cu diabet au fost realizate cele mai multe asemenea produse alimentare. Pastele făinoase în diferite forme sunt în centrul atenţiei cercetării, unul dintre cele mai interesante produse fiind pastele cu banane! Realizate din făină de orez, acestea nu oferă prea multă susţinere calorică, pentru a rezolva această problemă s-a ajuns la concluzia că cele mai bune ar fi …bananele introduse în reţetă
„Pastele cu banane au apărut în urma unei lucrări de doctorat. Se urmăreşte obţinere de alimente dietetice, paste aglutenice, realizate din făină de orez. Din păcate, acestea nu aduc aport suplimentar caloric şi am ajuns la concluzia că ar fi bine să suplimentăm produsele, cu fructe. A fost aleasă banana, aceasta are conținut ridicat de potasiu, cu proprietăţi antioxidante. Iniţial ne-am gândit cum să o adăugăm, am discutat şi de forma naturală, dar şi deshidratată. Varianta optimă a fost cea cu banană proaspătă. Am obţinut un produs funcţional, benefic pentru sănătate”, ne-a declarat Ersilia Alexa, profesor, membru al echipei care a realizate aceste paste.
Doar pentru că au în conținut banane, nu înseamnă că aceste paste au și gust de fructe.
„Nu neapărat au gust de banane, în urma cercetării am ajuns la concluzia că se poate face un adaos de maxim 30% de banane pentru a se menţine integritatea aluatului, dar clas se simte gustul. Am încercat aceste paste, ele pot fi preparate, evident, cu ceva dulce”, ne-a mai declarat Ersilia Alexa.
Pe lista invenţiilor alimentare ale universităţii timişorene mai sunt şi o serie de premixuri alimentare, care se pot utiliza, de exemplu, în lapte, pentru copii. Acestea aduc un aport de fier suplimentar, dar şi betacaroten, având în compoziţie extras de linte sau caise. Desigur, toate naturale.
De asemenea, au fost realizate şi brioşe, tot pentru diabetici, cu extras de rădăcină de cicoare şi lavandă.
Într-un mediu academic de multe ori puţin prietenos din punct de vedere financiar, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului a reuşit să realizeze o serie de studii şi cercetări care au avut ca rezultat final mai multe produse alimentare, dar şi veterinare sau farmaceutice, care ar putea fi primite excelent de public, atât de cel larg, dar şi de specialiştii din domeniile vizate.
„Cercetarea din universitate trebuie să aibă suport, financiar şi prin aparatura disponibilă. Majoritatea activităţii se desfăşoară pe baza unor contracte, câştigate pe plan naţional sau internaţional. Anul acesta încercăm să facem linii tehnologice, pentru produse alimentare şi farma. Următorul pas este de a le produce”, ne-a declarat Teodor Ioan Traşcă, prorector al USABMV Timişoara.
Universitatea a primit numeroase premii, medalii de aur sau argint pentru produse alimentare, diferite tratamente farma sau pentru dăunători, instalaţii de biogaz, stimularea producţiei agricole.
Citiți principiile noastre de moderare aici!