De la rampe de acces pe scări, la eliminarea pragurilor de la uşi, la redimensionarea uşilor de intrare în săli, realizarea unor toalete pentru persoanele cu nevoi speciale, folosirea lifturilor, toate au fost realizate de UVT în ultimii ani.
„Am efectuat asemenea investiţii la aproape toate clădirile noastre. Probleme sunt la Facultatea de Arte, acolo este o clădire veche şi este mai greu de intervenit. Aceste lucrări le-am început încă de atunci când eram decan la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. Am realizat rampe de acces, am accesibilizat spaţiul în aşa fel încât persoanele în cărucioare să poată să le folosească mai uşor. Din păcate, chiar dacă vorbim de o clădire nouă, din proiect nu au fost prevăzute asemenea soluţii tehnice. Dacă va fi cazul va putea fi şi un decan care să folosească un scaun cu rotile, iar el va avea accesul facil. De ce nu?”, ne-a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest Timişoara.
Pentru eforturile depuse, Universitatea de Vest Timişoara a fost răsplătită de către Fundaţia Mtivation prin acordarea unui titlu onorific, Marca Accesibilităţii. Distincţia dovedeşte că spaţiile existente în cadrul instituţiei sunt uşor de folosit de către persoanele cu dizabilităţi locomotorii.
Pentru a testa modul în care soluţiile tehnice necesare facilitării accesului persoanelor cu handicap au fost puse în practică un grup de tineri în cărucior au demonstrat la faţa locului modul în care pot fi utilizate rampele de acces, lifturile sau dacă scaunele cu rotile pot oferi utilizatorului posibilitatea să intre în băncile şcolii superioare.
O parte dintre persoanele care au demonstrat că la UVT „se poate” sunt studenţi în cadrul instituţiei, printre aceştia numărându-se şi Raluca Popescu. În vârstă de 23 de ani, ea studiază în ultimul an la Facultatea de Litere. Mulţumită că totuşi s-a făcut ceva pentru accesul la studiu al acestei categorii speciale, Raluca spune că e de felicitat iniţiativa universităţii, dar că mai e drum lung pentru rezolvarea în totalitate a problemelor.
„Până la un anumit punct, mă bucur că Universitatea de Vest este deschisă şi a creat spaţii speciale pentru noi, dar cred că accesibilizarea ar trebui să includă mai multe lucruri. Cred că universitatea ar trebui să fie mai accesibilă şi pentru orbi sau surzi, accesibilizarea înseamnă mult mai mult decât o rampă şi un lift. Ar trebui ca accesul să fie mai uşor şi pentru aceştia, să fie o diversitate cât mai mare la Universitatea de Vest. Şi aceste categorii de persoane ar trebui să aibă acces la studiu. E bine, de eforturile depuse acum vor beneficia mai mult generaţiile viitoare. Sper ca această distincţie, primită astăzi, să fie un imbold pentru conducerea universităţii de a face mai mult”, a spus Raluca.
Citiți principiile noastre de moderare aici!