“Asistăm la o premieră, noi suntem dinamici şi în lumea aceasta nu rezistă cei mai puternici şi cei mai slabi, ci cei care se adaptează. Deci, noi suntem o universitate care se adaptează, nu aşteptăm decizii centrale, încercăm să fim actori activi ai mediului educaţional şi de cercetare”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest Timişoara.
“Pentru a avea studenţi buni trebuie să mergem la ei acasă, acolo unde ei se pregătesc. Trebuie să găsim soluţiile cele mai bune pentru a genera creşterea procesului educaţional”, a mai spus şeful UVT.
Parteneriatul a fost semnat între Universității de Vest din Timișoara şi inspectorii școlari generali din județele Timiș, Caraș-Severin, Arad, Hunedoara, Bihor, Mehedinți, Gorj și Alba. După cum a spus Marilen Pirtea, acest protocol de colaborare a fost extins de la Timiş la aria de selecţie a studenţilor universităţii: “Nu ne limităm la regionalizarea tehnică, e o hartă educaţională a Universităţii de Vest”.
De cealaltă parte, inspectorii şcolari spun că beneficiile nu sunt doar cele ale Universităţii de Vest, studenţii absolvenţi care au studiat la Timişoara se întorc, de multe ori, înapoi în judeţele de origine cu plus valoare şi contribuie la dezvoltarea zonei.
În urma înţelegerii părţile implicate îşi propun să organizeze parteneriate, cu participarea cadrelor didactice, inclusiv o “Zi a porţilor deschise la UVT”, invitarea elevilor pentru a deveni pentru o zi studenţi la Timişoara, prezentarea ofertei universitare a UVT în judeţele participante, dar şi susţinerea de proiecte educaţionale şi de cercetare comune.
Profesorii din învăţământul preuniversitar vor beneficia de sprijin în vederea pregătirii profesionale şi obţinerea definitivatului şi a gradelor didactice I şi II. De asemenea, la nivelul Universităţii de Vest va fi realizat un fond de premiere din care vor fi răsplătiţi cei mai buni profesori şi elevi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!