În acest nou an universitar, UVT nu va putea oferi cazare pentru toţi studenţii care cer acest lucru. De câţiva ani se lucrează la un nou asemenea cămin de mari dimensiuni, care ar urma să ofere spaţii pentru 670 de persoane, în condiţii moderne. Din păcate, construcţia nu evoluează conform aşteptărilor, firma desemnată să se ocupe de ridicarea clădirii fiind în insolvenţă. Rectorul UVT, Marilen Pirtea, spune că din punctul de vedere al instituţiei toate condiţiile sunt asigurate pentru continuarea lucrărilor.
„Din punctul nostru de vedere nu există niciun impediment. Noi putem să plătim orice lucrare se realizează, avem banii necesari. Am primit banii de la guvern, avem şi banii universităţii, deci cu finanţarea nu există probleme. Suntem în situaţia ciudată în care noi dispunem de fonduri, dar nu se lucrează”, a declarat Pirtea.
Rectorul UVT spune că activitatea firmei de construcţii nu ar trebui să fie întreruptă, acolo fiind numit un specialist care se ocupă de conducerea activităţii în insolvenţă. Întrebat dacă s-a luat în discuţie o eventuală reziliere a contractului, Pirtea spune că nu, cel puţin deocamdată. Reprezentanţii Universităţii Politehnica Timişoara anunţau zilele trecute că o asemenea măsură ar putea fi luată în discuţie, firma care se ocupă de căminul UVT ridicând şi noua sală de sport a oraşului, unde UPT şi Primăria Timişoara sunt partenere.
„Nu, nu am discutat o asemenea variantă. Ei pot lucra şi în insolvenţă. Poate au lucrat mai mult la noi şi-au dozat aici efortul, de aia nu au mai lucrat acolo în ultima perioadă”, spunea, mai mult cu umor, Marilen Pirtea.
El a mai declarat că în discuţiile cu firma care se ocupă cu insolvenţa s-a vorbit şi despre subcontractarea unor lucrări. Pirtea mai spune că s-a lucrat destul de mult la partea de fundaţie şi subsol, aceasta după ce s-a descoperit că pânza freatică este în zona unde se ridică acel cămin mult mai sus decât se anticipase.
„Sperăm că odată partea subterană finalizată să se lucreze mult mai bine la cea supraterană, aflată deasupra cotei zero”, a mai menţionat Marilen Pirtea.
Problema este acum în ce măsură vor fi cheltuite fondurile guvernamentale, dacă firma de construcţii va realiza investiţia. Banii necheltuiţi, partea de la buget, va fi pierdută dacă nu va fi consumată până la finalul anului. Din acest motiv, plăţile se fac din aceste fonduri în primul rând, banii UVT fiind folosiţi doar după epuizarea fondurilor guvernamentale.
Conform proiectului, căminul va oferi 670 de camere cu două şi trei locuri, fiecare dintre ele cu baie şi bucătărie proprie. La demisol e proiectată o parcare cu 50 de locuri, iar la parter – spatii comerciale. Clădirea va mai avea o bibliotecă, o sală de mese, dar şi o sală de fitness.
Citiți principiile noastre de moderare aici!