Timp de 18 luni, începând din februarie 2011, Facultatea de Chimie, Biologie şi Geografie din cadrul Universităţii de Vest Timişoara şi Institutul de Metalurgie şi Mine din regiunea Bor din Serbia au reuşit să depăşească toate barierele administrative sau de limbă, dovedind că în colaborarea ştiinţifică nu există nici un fel de graniţe. Iată că proiectul a ajuns la final, iar momentul a fost marcat cu o conferinţă de specialitate, la Timişoara.
În urmă cu ceva mai mult de un an, cele două organizaţii au reuşit să scrie şi să câştige pentru finanţare proiectul intitulat „Reţea transfrontalieră de formare şi cercetare avansată în domeniul protecţiei mediului”. Suma obţinută din partea Uniunii Europene, prin proiectul de colaborare transfrontalieră România-Serbia, a fost una mai mult decât consistentă, este vorba de un milion de euro, din care fonduri europene peste 800.000 de euro! Obiectivul principal al proiectului a fost crearea unei reţele transfrontaliere pentru cercetări avansate şi neconvenţionale în domeniul protecţiei mediului. În cadrul procesului de cercetare s-a insistat pe descoperirea gradului de poluare a apelor uzate miniere din Regiunea Bor şi din Caraş-Severin, ambele caracterizate de o activitate minieră intensă, urmată de o decădere a industriei.
„Noi, în calitate de co-partener al proiectului, am oferit întreaga noastră experienţă de specialitate de care dispune Institutul din Bor. În regiunea noastră se lucrează în minerit din 1913. Există zone întinse care au fost puternic poluate de această activitate, mai mult, se spune că aici ar exista unul dintre cele mai mare depozite de steril din Europa. E vorba de terenuri contaminate cu fier sau metale grele, de ape, de lacuri de decantare. Cercetarea noastră este bine pusă la punct, iar rezultatele obţinute au fost împărtăşite în cadrul noii reţele”, ne-a declarat Zoran Stevanovic, reprezentantul părţii sârbe.
Vasile Ostafe, managerul de proiect şi reprezentantul părţii române, a anunţat că proiectul a fost un succes. „Am reuşit să punem la punct şi să facem funcţională această reţea. Este o reţea care iniţial a avut doi membri, Facultatea de specialitate timişoreană, respectiv Institutul din Bor. Nu este o reţea închisă, se extinde continuu, mai multe alte şcoli superioare şi institute de cercetare sunt deja partenere. Important este că fiecare îşi pune la dispoziţie informaţiile obţinute în procesul de cercetare, toate cu un scop comun: protecţia mediului. De asemenea, între membri există schimburi de specialişti. De exemplu, Institutul din Bor deţinea un aparat de cercetare performant, extrem de util. Acesta a fost achiziţionat şi de Facultatea de Biologie din Timişoara. Un grup de 30 de specialişti din Timişoara au plecat la Bor, iar acolo au deprins toate cunoştinţele necesare pentru a utiliza aparatul şi la Timişoara”, ne-a declarat Ostafe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!