Domeniul creșterii cristalelor, unul cu tradiție la Universitatea de Vest din Timișoara, joacă un rol semnificativ în progresul tehnologic actual și produce rezultate științifice importante în cadrul instituției.
Astfel, Daniel Vizman, cercetător al Facultății de Fizică din cadrul Universității de Vest din Timișoara, a fost premiat de către Academia Română pentru grupul de lucrări „Modelarea proceselor de creștere a cristalelor” lucrări publicate, în 2012, în revistele Journal of Crystal Growth și Crystal Growth and Design. Cercetătorul UVT a fost distins cu premiul „Constantin Miculescu” al Academiei, secția Științe Fizice.
Cele două articole publicate fac parte dintr-o serie de articole dedicate studiului influenței parametrilor de creștere asupra curgerii topiturii și a formei interfeței de cristalizare. Articolul „Numerical Study of Melt Convection and Interface Shape in a Pilot Furnace for Unidirectional Solidification of Multicrystalline Silicon” studiază simetria structurilor de convecție din topitura de siliciu, în relație cu gradientul de temperatură impus și cu viteza de creștere a cristalului. Aceste rezultate au explicat distribuția impurităților în cristalul de siliciu și forma interfeței de cristalizare, parametrii de care depinde calitatea cristalului. Revista Crystal Growth and Design a selectat aceste rezultate pentru coperta numărului în care a fost publicat articolul.
Articolul „Numerical studies on a type of mechanical stirring in directional solidification method of multicrystalline silicon for photovoltaic applications” propune soluții de omogenizare a topiturii și de optimizare a formei interfeței de solidificare. Astfel, este studiată influența pe care un agitator mecanic o are asupra curgerii topiturii și asupra formei interfeței de solidificare. Cercetarea a fost realizată împreună cu doctorandul S. Dumitrică și un partener din Franța. Pe această linie, în anul 2013 au mai fost publicate trei articole care propun idei novatoare pentru controlul topiturii bazate pe folosirea câmpurilor magnetice și electrice.
Rezultatele cercetării obținute de Daniel Vizman au constituit singura contribuție românească în Handbook of Crystal Growth, editată de Elsevier în anul 2015.
Citiți principiile noastre de moderare aici!