“Bacalaureatul este un examen de maturitate, de finalizare a studiilor, nu unul de admitere la facultate. Noi vrem propriile ierarhizări, ne considerăm o universitate de elită”, a mai declarat Pirtea. Conform acestuia efortul necesar realizării acestor proceduri poate fi uşor acoperit de capacităţile Universităţii, atât din punct de vedere al spaţiilor, dar şi a personalului.
Măsura nu este una care să descurajeze viitorii studenţi ci una care să-i responsabilizeze, mai spune Pirtea. Pe lângă cunoştinţele dobândite în cadrul procesului de învâţare din liceu elevii care doresc să devină studenţi nu vor avea de studiat în plus, de memorat informaţii noi. “Pe lângă probele deja cunoscute de la facultăţile vocaţionale, la restul se introduc probe de admitere noi. La Biologie de exemplu, va fi introdus un eseu motivaţional, ce aşteptări are studentul, de ce doreşte la acea facultate, în continuare 75% din media de admitere va fi reprezentată de bacalaureat. La fel, la Geografie se va susţine un eseu motivaţional. Nu putem admite studenţi care nici nu stăpânesc limba română corect”, a mai declarat Pirtea.
În acest moment în cadrul consorţiului Universitaria, doar Universitatea Babeş Bolyai mai este introdusă o procedură similară.
“Pentru această decizie mulţumes senatului că a înţeles solicitarea rectoratului, e o decizie îndrăzneaţă, mai ales prin perioada când a fost decisă. Elevii de calitate nu vor sta în rând cu cei mediocri sau slabi. Cine doreşte să devină student va simţi un sentiment de mândrie că poate face faţă unui asemenea test. Nici o probă din cele care vor fi date în plus la admitere nu necesită o memorare, o învăţare suplimentară faţă de bacalaureat. Cu ce au învăţat până la bacalaureat pot trece acele teste. Cineva care a promovat bacalaureatul are cunoştinţele necesare de a trece de această admitere. Mai mult, selecţia îi poate ajuta pe viitorii studenţi. De exemplu, la matematică şi informatică introducem o probă scrisă, probă similară cu cea de la bacalaureat. Cine obţine notă mai mare la admitere decât cea de la bacalaureat, poate să-şi aleagă maximul dintre cele două pentru a conta la nota finală”, a continuat Marilen Pirtea.
Şeful UVT este conştient că se poate ajunge în situaţia în care unele secţii se pot închide: “Ne adaptăm, credeţi că era mai bine să avem unele facultăţi nesustenabile? Cam 30 de procente dintre cei care deveneau sutudenţi nu ajungeau să termine facultatea împreună cu generaţia lor”, a încheiat Pirtea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!