„Construcția Institutului de Cercetări Avansate de Mediu se realizeză numai în condițiile legii și a reglementărilor privind proiectarea și executarea construcțiilor”, spun cei de la UVT. De asemenea, reprezentanţii instituţiei spun că în documentaţia de construcţie nu au fost impuse niciun fel de condiţionări legate de descărcarea de sarcină arheologică.
După ce a preluat terenurile şi clădirile de la fosta cazarmă de pe strada Oituz Universitatea de Vest a decis să ridice aici o nouă clădire în cadrul căreia să funcţioneze Institutul de Cercetări Avansate în domeniul Mediului – ICAM. Arehologii de la Muzeul Banatului spun că la realizarea fundaţiei acestei clădiri au fost descoperite o serie de vestigii arheologice, mai precis ziduri din vechea cetate a Timişoarei. Ca urmare a intervenţiei celor de la muzeu a fost decisă sistarea temporară a lucrărilor, cei de la UVT fiind acuzaţi că au efectuat acele lucrări fără a obţine certificatul de descărcare de sarcină arheologică.
Cei de la Universitate se apără şi spun că, în conformitate cu documentaţia aferentă lucrărilor, nu li s-a impus efectuarea de descărcări arehologice, că instituţia avea toate aprobările necesare şi că la ridicarea construcţiei nu a fost impusă o asemenea condiţionare sau recomandare. Mai mult, spun cei de la Universitate, Muzeul Banatului nu a trimis nici o înştiinţare sau informare legată de existenţa, descoperirea sau semnalarea prezenţei de vestigii istorice.
„Lucrările de construcție ale ICAM se realizează în baza autorizației de consturire eliberată de Primăria Municipiului Timișoara și a Avizului favorabil eliberat de Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a judeţului Timiş care nu prevede condiționări sau recomandări cu privire la descărcarea de sarcină arheologică sau supravegherea arheologică a construcției.
De asemenea, din Hotărârile CLM Timișoara nr. 321/31.07.2007, respectiv nr. 417/30.09.2008, rezultă foarte clar că UTR 4 (unde este amplasată viitoarea clădire ICAM) nu a fost supus niciodată interdicțiilor temporare de construire. Mai mult, pentru UTR 1 și UTR 3, din proximitatea UTR 4, deși au existat interdicții temporare de construire, conform HCLM nr 321/31.07.2007, acestea au fost valabile până la elaborarea PUD și aprobarea acestuia prin HCLM nr. 417/30.09.2008, moment în care interdicțiile au fost ridicate. Aceste Hotărâri ale CLM Timișoara au fost comunicate, la momentul adoptării lor, tuturor instituțiilor intersate și/sau cu responsabilități decizionale în domeniul de referință”, au anunţat cei de la Universitatea de Vest.
„În același timp, este relevant faptul că Universitatea de Vest din Timișoara nu a primit niciun fel de adresă de înștiințare sau informare din partea Muzeului Banatului din Timișoara sau de la altă instituție cu responsabilități în domeniu privind existența, descoperirea sau semnalarea prezenței de vestigii arheologice în perimetrul de construire al Institutului de Cercetări Avansate de Mediu din str. Oituz nr. 4, în faza de proiectare și de la începerea construcției până în prezent”, mai menţionează cei de la UVT.
Responsabilii de proiect mai subliniază că istoria este importantă pentru instituţie: „Menționăm că istoria Timișoarei este foarte importantă pentru Universitatea de Vest din Timișoara, fapt dovedit atât prin acțiunile Facultății de Litere, Istorie și Teologie, cât și prin numeroasele acțiuni specifice derulate de întreaga comunitate academică a UVT”.
Deci, lucrările de construcţie vor continua, atât timp cât toate autorizaţiile sunt valabile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!