Documentul a fost semnat vineri de rectorul UVT, Marilen Pirtea, şi Laurenţiu Căluşeru, ofiţer în cadrul Departamentului de Prevenire a Faptelor de Corupţie din cadrul DGA Timiş.
„Nu există precedent în România pe această temă. Prin acest protocol avem în vedere două direcţii: o mai bună gestionare şi cheltuire a banilor publici pentru că UVT este o instituţie publică şi, de asemenea, ne dorim să avem parteneri instituţionali foarte puternici care să aibă încredere în noi, ne dorim să fim o instituţie sănătoasă şi corectă”, a declarat Marilen Pirtea.
„Protocolul are ca scop conştientizarea personalului didactic şi a studenţilor la pericolele la care se expun dacă acceptă fapte de corupţie. Vom desfăşura şedinţe educative, vom împărţi fluturaşi, va fi realizat un ghid anticorupţie”, a declarat Laurenţiu Căluşeru. Întrebat dacă în cadrul Universităţii de Vest sunt în cercetare sau au fost probate asemenea cazuri, reprezentantul DGA a declarat că secretul profesional nu-i permite să prezinte asemenea date. Totuşi, Marilen Pirtea a mai spus că în momentul în care se solicită semnarea unui protocol cu DGA întotdeauna se verifică să nu existe cazuri în cercetare în care se verifică acuzaţiile de corupţie. Deci, în acest moment, teoretic, nu există cazuri de corpuţiei în cercetare în cadrul universităţii.
Totuşi, cea mai importantă componentă a noii înţelegeri universitar-poliţieneşti pare a fe noua linie TelVerde la care studenţii vor putea anunţa profesorii care cer şpagă sau, de ce nu, profesorii cărora li se propune mita. Numărul de telefon respectiv va fi afişat pe site-ul UVT.
Deocamdată, protocolul a fost are o perioadă de valabilitate de un an, iar dacă semnatarii vor mai avea în continuare “obiectul activităţii” desigur că va putea fi prelungit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!