Finanţarea europeană a fost obținută de UVT prin intermediul accesării Programului Operațional Capital Uman 2014 – 2020. Joi, proiectele au fost lansate oficial în faţa a zeci de persoane interesate.
Cea mai importantă componentă a iniţiativei se referă la acordarea a până la 40.000 de euro pentru realizarea unei afaceri, bani de care vor beneficia până la 200 de persoane din zona de vest a României. Prin intermediul acestor finanţări se vor putea înfiinţa până la 400 de noi locuri de muncă. Beneficiare pot fi persoanele angajate care înființează o afacere în scopul creării de noi locuri de muncă, șomeri, persoane inactive pe piața forței de muncă, inclusiv studenți.
„Prin aceste cinci proiecte câștigate, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, dorim să creăm 400 de noi locuri de muncă, să finanțăm 200 de noi firme, astfel că studenții noștri, absolvenții noștri, oricine dorește și este eligibil dintre tinerii care doresc să-și ia viața în mâinile proprii, să înceapă o afacere, primesc până la 40.000 de euro pentru un nou start-up pe care-l realizează.
Proiectele sunt câștigate de universitate, dar universitatea nu beneficiază de ele. Aceste cinci proiecte au rolul de a sprijini tinerii în a-și atinge visurile pe care le au”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest Timişoara.
Selecţia proiectelor care vor beneficia de sprijin financiar va fi una strictă, realizată de o comisie din specialişti din domeniu.
„Fiecare candidat va trebui să întocmească un plan de afaceri pe ideea pe care dorește să o dezvolte. Planurile de afaceri vor fi evaluate de o comisie de oameni profesioniști din domeniul afacerilor. Pentru cei selectați va urma un program de mentorat, susținere și consultanță, pentru ca afacerile selectate să fie de succes.
Tinerii trebuie, în primul rând, să se uite pe piață și să vadă care sunt nevoile societății, iar pe aceste nevoi să construiască niște instrumente care să soluționeze aceste probleme din comunitate. Încercăm să orientăm proiectele noastre pe toate cele patru județe din vestul țării: Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin”, a declarat, la rândul său, Ovidiu Megan, prorector al UVT şi conducătorul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administrarea Afacerilor.
Domeniile în care vor putea fi scrise planurile de afaceri sunt altele decât cel agricol și trebuie să funcționeze în mediul urban. Nu se pot înscrie în proiecte persoanele care au mai beneficiat de finanțarea unei idei de afaceri prin alte programe.
Iată care sunt cele cinci proiecte câştigate de UVT:
– Atelierul de antreprenori: 9.190.004 lei, 38 de afaceri finanțate;
– Susținerea și Motivarea Antreprenorilor Responsabili și Talentați – SMART Start Up: 12.903.549 lei, 52 de afaceri finanțate;
– Stimularea spiritului antreprenorial în randul tinerilor din Regiunea de Vest – Start Smart: 8.896.993 lei, 36 de afaceri finanțate;
– START UP BANAT: 8.795.599, 35 de afaceri finanțate;
– Program integrat de stimulare a antreprenoriatului în mediul urban din Regiunea Vest: 8.137.354 lei
Citiți principiile noastre de moderare aici!