Discotecile şi petrecerile verii vor fi înlocuite pentru o parte din studenţii Politehnicii timişorene cu o practică de vară. Tinerii vor avea de parcurs stagiile de pregătire obligatorii la finalul anului universitar şi nu în timpul acestuia. Această măsură va fi pusă în practică de anul viitor, pentru cei care vor ajunge atunci în anul trei, urmând să ia forma unui internship. Beneficii vor fi de ambele părți, dar mai ales de cea a companiilor care acceptă studenţii la practică, acestea vor putea să cunoască eventualii candidaţi la un post. Desigur, tinerii de calitate vor beneficia de un post de muncă chiar la societatea unde au făcut practica.
„Cred că în acest fel toată lumea va fi mulțumită, atât companiile, care vor avea timp să cunoască studenții, cât și studenții, care vor avea timp să învețe”, spunea Mircea Popa, prorector al Universităţii Politehnica Timişoara.
„Conducerea UPT a luat decizia de a schimba modul de organizare al stagiilor de practică. La anul vom avea primii studenți din anul trei care vor desfășura practica în totalitatea ei, și nu în mod distribuit. La sfârșitul anului trei, studenții vor face o practică de aproximativ 200 de ore”, a mai spus Mircea Popa.
Vestea bună este că studenţii vor primi şi bani pentru practica prestată.
„Studenții de anul trei se bucură că fac mai multe ore de practică, este gândită într-un sistem care le permite inclusiv să fie remunerați, este vorba de sistemul internship. Astfel, angajatorii pot vedea calitatea lor și studenţii au speranța de a fi angajați”, a spus şi rectorul UPT Viorel Șerban.
Cerere mare din partea firmelor, săli goale la facultate
Unul dintre efectele cererii ridicate de specialişti este că la facultate numărul studenţilor care merg la seminarii şi cursuri scade constant. Tinerii sunt angajaţi din timp, înainte de absolvire, cererea fiind atât de ridicată încât recrutarea se face chiar de pe băncile universităţii.
Problema e mai vizibilă la Facultatea de Automatică şi Calculatoare.
„Studenții au dreptul să lucreze full-time. Nu putem limita numărul de ore pentru că asta înseamnă limitarea dreptului la muncă, deși în alte țări se poate. Nu știm câți studenți sunt deja angajați, dar din câte mi se spune, la Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul 3 și 4, sălile sunt cam goale. La seminarii, studenții vin pentru că est obligatoriu, dar la curs nu, pentru că lucrează”, spunea Viorel Șerban, rectorul Universității Politehnica din Timișoara.
Desigur, situaţia nu convine celor de la UPT.
„Cursurile au rolul lor, aici nu înveți să fi bun acum, ci ca să creezi acel sistem care să-ți permită să te adaptezi în orice moment. Ori faptul că studenții intră acum îi pâine îi limitează, ei peste ani de zile vor simți acest lucru, dar e greu de explicat acum”, a mai spus Viorel Șerban.
Citiți principiile noastre de moderare aici!