Parteneri proiectului „Cinetica cationilor moleculari indusă de electroni în ITER (CiCaM – ITER” sunt și Universitatea de Vest din Timișoara și Université Le Havre Normandie, din Franța. Proiectul este coordonat de cadrul didactic al Universității Politehnica din Timișoara, Nicolina Pop, de la Departamentul Bazele Fizice ale Ingineriei.
„Proiectul propune un studiu teoretic al ciocnirilor reactive intre electroni si cationi moleculari folosind metoda MQDT (Teoria Defectului Cuantic Multicanal), furnizând secțiuni eficace și coeficienți de reacție. Recombinarea disociativă, excitarea ro-vibrațională și disociativă a cationilor moleculari cu electronii sunt procese elementare majore în cinetica și bilanțul energetic al mediilor ionizate, intervenind în plasma de fuziune la pereții reactorului, în astrofizică și în alte medii de interes tehnologic.
Calculele numerice se vor efectua pentru cationii biatomici H2+, BeH+ si isotopomerii lor. Scopul este de a furniza informații necesare în aplicațiile legate de energia de fuziune termonucleară controlată magnetic”, transmit reprezentanții Universității Politehnica Timișoara.
Proiectul va fi lansat la începutul săptămânii viitoare și este finanțat de Comitetul regional de experți al Agenției Universitare a Francofoniei în Europa Centrală și de Răsărit, alături de alte nouă idei de cercetare.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
Xmda, inca un ciolan …
nu sunt asa multi bani pe proiectul asta…va zic ca sunt prins in el…oricum e un bla bla, dar nu e cu prea multi bani 🙂