UPT introduce, în premieră, admiterea pe bază de portofoliu de realizări. În paralel, candidații pot opta pentru examenul scris clasic sau luarea în considerare a notelor la matematică, informatică sau fizică, obținute la BAC. Iar la unele facultăți admiterea se face pe bază de concurs de dosare. Metodologia de admitere la ciclul studii de licență pentru anul universitar 2020-2021 a fost aprobată de conducerea Universității Politehnica Timișoara.
Facultatea de Automatică și Calculatoare & Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale
La cele două facultăți din cadrul UPT admiterea se poate realiza în trei variante:
1. Examen online bazat pe portofoliu de realizări, care are ca scop de a releva atât rezultatele obținute de candidat la diferite competiții, cât și aptitudinile sale tehnice și valoarea lor. Portofoliul poate fi constituit din:
- premii și mențiuni la olimpiadele județene și la alte competiții naționale de Informatică / Algoritmică
- premii, mențiuni, participări cu rezultate notabile la competiții Hardware & Software & Automatică & Electronică & Comunicații (IT&C)
- alte realizări deosebite Hardware & Software & Automatică & Electronică & Comunicații (IT&C)
Portofoliul va fi evaluat de o comisie de specialitate din cadrul UPT și va fi notat cu admis/respins. Cei admiși vor susține un interviu online de prezentare a portofoliului, care va fi evaluat prin note de la 1 la 10. Cei respinși la proba de evaluare a portofoliului se pot înscrie la una dintre celelalte variante de admitere.
2. Admitere pe baza notei de la BAC la una dintre probele de matematică, informatică sau fizică, pentru absolvenții specializărilor de matematică-informatică sau științele naturii.
3. Examen scris tip grilă la matematică, în sălile UPT, cu respectarea strictă a regulilor de distanțare pentru combaterea infectării cu noul coronavirus, UPT dispunând de suficiente spații pentru derularea examenului în condiții de maximă siguranță.
Pentru oricare dintre variante, media de admitere se calculează după formula: (4xN + B)/5, unde N este nota de la interviu, nota la matematică/informatică/fizică din cadrul bacalaureatului sau nota la proba scrisă de matematică susținută la UPT, iar B este media de la examenul de bacalaureat.
Facultatea de Arhitectură și Urbanism
În acest caz, examenul de admitere este alcătuit din două componente – portofoliu și interviu. Prin portofoliu se relevă creativitatea și aptitudinile candidaților privind percepția spațială, simţul proporţiilor, imaginarea şi reprezentarea bidimensională a unor forme, cunoștinte generale despre domeniul arhitecturii, capacitatea de execuţie și cunoașterea tehnicilor de reprezentare.
Scopul interviului este de a oferi candidatului posibilitatea de a-și argumenta conținutul portofoliului transmis. Participarea la interviu este condiționată de promovarea etapei de portofoliu. Media finală de admitere va fi calculată cu o pondere a mediei de Bacalaureat de 30%.
Restul facultăților
Pentru Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, Facultatea de Construcții, Facultatea de Electrotehnică și Electroenergetică, Facultatea de Inginerie Hunedoara, Facultatea de Management în Producție și Transporturi, Facultatea de Mecanică, Facultatea de Științe ale Comunicării admiterea se face în urma unui concurs de dosare.
Informații suplimentare despre admiterea la Universitatea Politehnica Timișoara se pot găsi pe website-ul universității (www.upt.ro), în secțiunea dedicată admiterii.
Cu această ocazie, Universitatea Politehnica Timișoara a realizat și un clip de prezentare.
Trimite articolul
XProblema cea mare cu modul acesta de admitere ii faptul ca se va continua in acest mod si pe viitor, dupa ce va trece pandemia, In trecut cand eu am dat pt admitere aveai loc asigurat daca ai luat premiul 1, 2 sau 3 la olimpiada nationala de matematica, informatica sau fizica. Pe urma restul dadeau admitere, iar la examenul de admitere daca nu luai punctaj maxim de 100 de puncte nu aveai nici o sansa sa prinzi loc la fara taxa.
Cautati numai pe Youtube: George Carlin – Education.
Azi maine tot ce mai ai nevoie pentru a fi admis in facultate ii doar un creion.
BRAVO!!!
Sunt mandru de conducerea si membrii UPT
Un invatamant dinamic duce si la o societate dinamica si competitiva.
Multumim!
Si marmota împacheta ciocolată ..!
Admiterea la Institutul Politehnic Traian Vuia , acum numit Universitate , a devenit in ultimii zeci de ani , si la alte institute similare din diverse domenii o bataie de joc , la fel ca si parcurgerea anillr de studiu , cu foarte mici exceptii,acum ca sa devi student ai nevoie de o cerere si de diploma de bacalaureat si se cheama ca esti student,foamea de bani a convertit totul , inclusiv invatamintul superior,fuga dupa un nunar cit mai mare de studenti care sa fie platitori de taxe este principalul obiectiv,este principalul indicator,citi mai multi studenti platitori, cit mai multe norme didactice, cit mai multe salarii si cit mai mari,despre performanta,mai la urma,cine ar fi pomenit inainte sa fi student la zi si sa fi angajat si cu norma intreaga,deci sa mergi si la cursuri si la serviciu,era o utopie,acum este posibil.
Sistemul acesta introdus reprezinta dovada IRESPONSABILITATII TOTALE A CONDUCERII UPT. Pe un motiv simplu: trei sisteme de evaluare cu criterii diferite dau punctaje ne-echivalente. Un candidat cu 8.48 din cele trei categorii nu are aceiasi valoare. Aceasta idee tampita face MARI NEDREPTATI si exprima declinul valoric al UPT. Vai de capul lor !
Cat trebuie sa fii de prost ca sa nu- ti dai seama ca existând criterii diferite de evaluare, competiția este viciată.Cum ar fi de exemplu ca in sport sa, la viteza, sa se ia in consideratie numarul de pași făcuți până la fiind, si nu timpul . Aici este chiar mai grav. In aceeasi competiție se aplica criterii diferite, unele total subiective. Cand in scoala era competiție, ss făcea carte. Atunci nici medaliații la Olimpiade nu erau scutiți de examene. Mai tarziu s-a introdus această facilitate. Acum constat ca se introduc fel de fel de criterii, doar pentru a fentat competiția. Adică examenele ! Cum ar fi- sa revin cu la sport- ca sa participe la Olimpiada de la Tokyo un sportiv care n- a participat la niciun concurs? E atât de greu de inteles ca doar prin competiții se poate creste valoare( valabil si in economie) si se pot crea caractere puternice?
-
Aveti mare dreptate. Eu am banuiala ca aceasta metoda este deschisa la frauda. Parintii si candidatii ar putea sa verifice adevarul celor spuse cerand de la UPT listele cu rezultatele cu notele concurentilor din 2019 (de ex.). Aveti acces la liste, fiind documente publice. Vor vedea ca sunt candidati cu nota la Bac de 9.68, iar la examenul scris de admitere cu 2.67, s.a.m.d. Cum Dreac dau acesti profesori note studentilor ?
DADDY’s cool ..!
Domle, terminati cu criticile. Astia-s singurii din Ro din IT care mai dau examen. Au introdus si portofoliul de realizari, bravo lor. Restul amesteca toate bacurile la mate, inclusiv tehnologic, note din liceu, etc. Bravo Poli inca o data!
Hahaha ! Pe baza de portofoliu, sau de portofel !