UPT, prin Centrul ID/IFR și E-learning, a organizat, în această săptămână, la Biblioteca UPT, Workshopul GirlsTech – Fete și Femei în Tehnologie, din cadrul proiectului internațional Erasmus+ GirlsTech. Prin intermediul acestui proiect organizatorii își propun atragerea fetelor către domeniile STEM – știință, tehnologie, inginerie, matematică, identificarea exemplelor de bune practici din diverse țări europene, schimburi de experiență și realizarea unor recomandări de politici regionale.
Pentru a putea concura în întreaga lume, Europa are nevoie de mai mulți tehnicieni cu înaltă calificare și trebuie să folosească talentele tinerelor generații, în special talentele fetelor și a femeilor. Participarea actuală scăzută a femeilor în domeniile STEM reprezintă un impediment pentru majoritatea țărilor europene. În cadrul proiectului Erasmus+ KA2 GirlsTech această temă este abordată. Participanți din opt țări au împărtășit cunoștințele lor pentru a-și îmbunătăți propriile politici și acțiuni. Proiectul nu vizează dezvoltarea unui nou instrument universal, ci concentrarea pe activități de învățare reciprocă, de schimb de bune practici, pentru a afla care abordări ar putea fi potrivite pentru țările participante. Până acum au avut loc 6 întâlniri, care au avut ca obiectiv schimbul de experiență în acțiuni de încurajare a fetelor către domeniile STEM.
La Workshopul din Timișoara au fost prezentate experiențele din domeniul educațional preuniversitar, a învățământului profesional, prin participarea Inspectoratului Școlar Județean Timiș, a învățământului dual, prin implicarea companiilor din zona de Vest, activitățile de promovarea a IT prin CoderDojo, MegaDojo și HackTM din Timișoara, dar și a celor de mentorat a fetelor și copiilor pentru zona de IT din Cluj și București. Workshopul a inclus și poveștile de succes ale femeilor lideri din companii și educație din România, cât și activitățile Women in Tech Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!