Reprezentanții Uniunii „Fundației Augusta” și ai Consiliului de Administrație a Universității Tibiscus din Timișoara au anunțat joi că activitatea universității private bănățene va fi revigorată în perioada viitoare, după 10 ani de procese între vechile conduceri ale instituției. Aurel Anca, președinte al Consiliului de Administrație, și Dumitru Popovici, numit interimar pe funcția de rector, au aproximativ două luni la dispoziție pentru a rezolva situația actuală a instituției, printre care întocmirea unei Carte universitare și alegerea unei noi conduceri academice a universității.
În acest an, Tibiscus nu a mai putut organiza concurs de admitere la niciuna dintre cele patru facultăți, ceea ce a creat probleme, având în vedere că universitatea se finanțează din taxele plătite de studenți. Situația a apărut pentru că Ministerul Educației a constatat că universitatea nu avea o conducere statutară și o cartă universitară corespunzătoare, a anunțat Aurel Anca. În această situație a fost hotărâtă intrarea în lichidare a universității, transferul studenților deja existenți către alte universități, respectiv oprirea admiterii în noii ani. Totuși, la insistența membrilor fondatori, ministerul a mai acordat o șansă Tibiscus, mai spune Anca.
„După zece ani cu peste 30 de procese am ieșit din această etapă. Nu am venit cu reproșuri, ci cu dorința de a asigura continuitate. Am scos generații întregi de studenți, de exemplu la Drept, cu reprezentanți în instanțe, sunt judecători, și avocatură, în design am avut un succes deosebit, regina Olandei a vizitat universitatea noastră după ce a văzut proiectele prezentate de studenții Tibiscus la o expoziție în Germania. Aici au predat profesori de primă mână, vorbim de Ioan Păun Otiman, Valeriu Tabără, Antonie Iorgovan, care a fost decan la Drept”, a declarat Aurel Anca.
Rector provizoriu a fost numit Dumitru Popovici, specialist cu vechime în domeniul economic, cunoscut și după ce a ocupat ani buni funcția de șef al Finanțelor timișene, un adevărat profesionist în domeniu.
„În sfârșit adevărul a ieșit la iveală, iar noi acum trebuie să lucrăm. Prestigiul a scăzut, erau studenți care se gândeau să se retragă. Am ales și reconfirmat cadrele didactice, nu există ideea de a plăti polițe, ci de a asigura continuitatea. La Facultatea de Drept și Administrație Publică sunt cei mai mulți studenți, mai sunt facultățile de psihologie, Informatică și Științe Economice, plus masteranzi”, ne-a declarat Dumitru Popovici.
Sprijinul primit de la minister a impus rezolvarea problemelor legate de funcționare, provizoriu, în acest scop noua conducere având la dispoziție 30 de zile. În perioada următoare trebuie să fie întocmită o cartă universitară provizorie, urmează alegerile generale de stabilire a senatului universității și a unui rector definitiv. Dacă problemele se vor rezolva, spun cei doi, universitatea va scăpa de la a deveni istorie, iar în noul an va putea organiza din nou admitere. Din fericire, cei 1.000 de studenți și 50 de cadre didactice care activează acum la Tibiscus au la dispoziție o serie de spații pentru cursuri, universitatea având un patrimoniu bun. Ulterior, activitatea academică va trebui să treacă prin verificarea ARACIS, care trebuie să ofere o certificare definitivă pentru procesul educațional.
Citiți principiile noastre de moderare aici!