Cei șase rectori au universităților de medicină din România au purtat discuții referitoare la schimbările examenului de rezidențiat. Au ajuns la concluzia că instituțiile de învățământ universitar pe care le reprezintă sunt în măsură să organizeze examenul. Propunerea va ajunge în Senatul României.
„Datorită formei specifice de învățământ, care se adresează doar absolvenților din domeniile medicale și farmaceutice, cât și faptului că activitatea de pregătire a rezidenților este una normală ca activitate didactică pentru cadrele didactice din universitățile de profil, considerăm că organizarea rezidențiatului, în întregimea sa, de la admitere și până la examenul de specialitate, trebuie să fie gestionată de către cele șase centre universitare de profil din țară”, transmite Anca Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și președintele Alianței Rectorilor Universităților de Medicină și Farmacie.
Se doresc schimbări și în ceea ce privește elaborarea proiectelor de cercetare comune, modificarea criteriilor generale de acordare a burselor pentru studenții care urmează învățământul la zi și în ceea ce privește achiziționarea manualelor pentru pregătirea concursului național de rezidențiat.
Cu un an în urmă, alianța rectorilor celor șase universități de medicină a mai inițiat și alte propuneri legislative, precum cea privind revizuirea bibliografiei pentru concursul național de intrare în rezidențiat, Ministerul Sănătății aprobând recent noile tematici și bibliografii, ce vor fi valabile începând cu sesiunea din noiembrie 2021. De asemenea, tot la propunerea Alianței rectorilor UMF, a fost elaborată o propunere legislativă de modificare și completare a Legii nr. 95/2006, referitoare la acordarea de indemnizații personalului didactic medico-farmaceutic din universități. Aceasta a fost adoptată de Camera Deputaților și apoi promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Trimite articolul
XCum Senatul Romaniei colcaie de intelectuali, raspunsul va fi pe masura.