„Universităţile de stat au o problemă importantă. În bugetele instituţiilor o bună parte sunt venituri proprii, sunt fonduri de la buget plus bani atraşi din cercetare, proiecte europene, unele taxe, parteneriate, activitate productivă. Vrem universităţi antreprenoriale, rectorii vor flexibilitate pentru banii lor. Vrem să facem şi legal posibil acest lucru. Finanţarea pe 2014 este compusă din finanţe de bază şi cea complementară. Rectorii vor finanţare pentru salarii şi utilităţi. Noi, la minister, trebuie să găsim soluţii. Şi deocamdată pot să spun că nu avem probleme”, a declarat Gigel Paraschiv, secretar de stat la Ministerul Învăţământului pe probleme de învăţământ superior.
Din păcate, problema deciziei nu este la Învăţământ ci la Finanţe.
„Continuarea investiţiilor, cu posibilitatea de a cheltui din solduri pe investiţii trebuie discutată cu Ministerul de Finanţe, sunt restricţii stabilite în discuţiile purtate de România cu FMI, rectorii au solicitat cheltuieli pentru investiții. Noi vom purta discuţii cu Ministerul de Finanţe”, a mai declarat Paraschiv.
În ceea ce priveşte modul în care se vor aloca bani de la buget pentru investiţiile universitare, Paraschiv a declarat că se vor urmări mai ales cele care au fost pornite de ani buni, au ajuns la un nivel de finalizare de 80 – 90 de procente şi care nu au fost încheiate pentru mici cheltuieli care nu au mai fost susţinute.
Referitor la situaţia soldurilor Universităţii de Vest Timişoara, destul de consistente, rectorul Marilen Pirtea a declarat că: „Nu se vor folosi la căminul studenţesc nou, dar putem folosi la clădirea unde s-a aflat arhiva de carte, acolo, odată eliberate sălile se pot crea laboratoare, platforme IT pentru învăţământul la distanţă”.
Se discută despre dubla specializare
O altă cerinţă discutată la întâlnirea rectorilor a fost cea despre necesitatea existenţei dublei specializări de licenţă.
„Trebuie trase concluzii legate de problemele pe care această dublă licenţierei le ridică la nivel financiar, dar concluziile sunt optimiste, trebuie găsite soluţii pas cu pas. Unele universităţi doresc păstrarea lor, universităţile au decis că cei care au studii din astea o şansă în plus cu o a doua specializare. Împreună cu ARACIS se va stabili dacă se poate şi unde se poate. Universităţile trebuie să vină cu propuneri, se vor face studii de oportunitate, dacă absolvenţii pot fi primiţi de piaţa muncii. ARACIS stabileşte procedura”, a mai spus Gigel Paraschiv.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!