Aflat la a treia ediţie, stiudiul intitulat „Schimbarea mediului universitar prin implicarea studenților și schimbul de bune practici” analizează evoluţia în ultimii patru ani pentru o serie de criterii referitoare la transparența și corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanței, managementul financiar, meritocrația și antidiscriminarea.
„Această investigație nu măsoară corupția din universități, ci capacitatea de a asigura integritatea procesului de educație, cu alte cuvinte, controlul corupției. Un scor de cinci nu reflectă doar o universitate de cinci, ci capacitatea de a asigura doar cincizeci la sută din integritatea indispensabilă unei educații de calitate. Practic înseamnă că unul din două doctorate riscă să fie plagiat, una din două licențe să fie copiată, și așa mai departe”, se arată în concluziile studiului.
Pe baza acestor criterii au fost acordate mai multe stele pentru fiecare universitate. Niciuna dintre cele patru instituţii de învăţământ superor din oraşul de pe Bega nu a fost inclusă în prima grupă a unversităţilor transparente, cu patru stele. Prima instituţie care apare în clasament este Universitatea de Vest, cotată la trei stele, în cea de a doua grupă a clasamentului. Alte două, Universitatea Politehnica şi Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş, sunt clasate în grupa a treia, cu câte două stele, aici fiind inclusă cea mai mare parte a universităţilor româneşti. Cel mai rău stă Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, aceasta a primit o singură stea, fiind clasată în penultima grupă. Ultima grupă existentă, este cea în care au fost incluse cele mai „rele” universităţi. Mai precis, este vorba de o singură universitate, cea din Reşiţa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!