Câteva dintre specializările la care universităţile organizau admitere la Timişoara vor deveni istorie. Aceasta după ce o Hotărâre de Guvern va fi adoptată, la propunerea Ministerului Învăţământului. Spre deosebire de alte centre universitare Timişoara nu va pierde prea multe specializări.
Iată care sunt acestea, conform informaţiilor cuprinse în respectiva Hotărâre de Guvern: Universitatea Politehnica din Timişoara, la Facultatea de Electrotehnică şi Electroenergetică, secţia Electromecanică, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara: pierde specializarea Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii – Piscicultură şi acvacultură, iar Universitatea de Vest din Timişoara cea de la Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor – Economie agroalimentară şi a mediului. Interesant este că în programul de studii al celor de la UPT specializarea Electromecanică nu mai figurează deja în lista Programelor de Studii de Licenţă. Această specializare apare doar la Facultatea de Inginerie din Hunedoara ca şi program de studiu pentru anul 2013 – 2014.
În ceea ce priveşte universităţile private, vor fi afectate Universitatea „Mihai Eminescu” din Timişoara, fiind închise Facultatea de Management Turistic, Hotelier şi Comercial – Economia comerţului, turismului şi serviciilor, Facultatea de Management Turistic, Hotelier şi Comercial – Contabilitate şi informatică de gestiune, Facultatea de Psihologie şi Asistenţă Socială – Psihologie, respectiv Universitatea “Tibiscus” din Timişoara cu Facultatea de Jurnalism, Comunicare şi Limbi Moderne – Limbi moderne aplicate, Facultatea de Jurnalism, Comunicare şi Limbi Moderne – Jurnalism.
Un număr de 33 de universităţi de stat şi private au cel puţin o specializare sau un program de studii care intră în lichidare din anul universitar 2014-2015 şi pentru care nu mai pot organiza examen de admitere, arată un document al Ministerului Educaţiei.
Ministerul Educaţiei a lansat, marţi, în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern, privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor şi programelor de studii universitare, a structurii instituţiilor de învăţământ superior, a domeniilor şi programelor de studii universitare acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, a locaţiilor geografice de desfăşurare, a numărului de credite de studii transferabile pentru fiecare program de studii universitare, formă de învăţământ şi limbă de predare, precum şi a numărului maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2014 – 2015.
Potrivit proiectului, sunt 33 de universităţi, atât de stat, cât şi private, care au specializări sau programe în lichidare.
Astfel, cele 33 de universităţi nu mai pot organiza admitere din acest an pentru cele peste 120 de programe sau specializări care intră în lichidare, dar studenţii deja înscrişi în aceste programe îşi vor putea finaliza studiile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!