Reprezentanții primăriei și cei ai instituției culturale vor semna vineri un protocol prin care fostul cinema va fi atribuit Teatrului Maghiar. Este, practic, un cadou de la primărie pentru cei 65 de ani de activitate împliniți anul acesta de teatrul maghiar instituționalizat la Timișoara. Momentul va fi marcat prin vernisajul expoziției retrospective „65 de ani de momente memorabile”. Aniversarea teatrului se va termina cu un spectacol de gală în seara de sâmbătă, 16 iunie, în prezența foștilor și actualilor membri ai trupei maghiare și a publicului timișorean fidel teatrului.
Astfel, Teatrul Maghiar obține încă un spațiu pentru spectacole, ce va fi pus la dispoziție și pentru proiectele comunității, păstrând și funcția de cinema, prin proiecții de spectacole înregistrate, filme europene și filme de artă, transmit reprezentanții instituției culturale.
Primăria Timișoara se va ocupa de renovarea și refuncționalizarea, precum și de dotarea cu mobilier și aparatură tehnică a fostului Cinema Arta de pe str. Iancu Văcărescu nr.18. Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” va încerca să obțină finanțare din partea instituțiilor statului maghiar. Începerea lucrărilor de renovare va fi marcată printr-o ceremonie simbolică la începutul stagiunii teatrale 2018/2019.
RADEF a avut nevoie de aproape un an pentru a semna protocolul de predare-primire a celor șapte cinematografe pe care le deținea în Timișoara, după ce a pierdut definitiv un proces cu municipalitatea. Vorbim despre șapte săli, unele dintre ele adevărate ruine: Cinema Dacia de pe str. Burebista 7, Cinema Timiș – de pe Bd. Revoluției 7, Cinema Victoria – de pe Ciprian Porumbescu 2, Cinema Arta (inclusiv grădina de vară) – str. Iancu Văcărescu 18, Cinema Unirea – str. Mureș 3, Cinema Fratelia – str. Izlaz 40 și Cinema Freidorf – str. Andreescu 97.
La începutul acestei luni, reprezentanții primăriei au semnat o declarație de colaborare cu Institutul Francez din România, compania Groupama și asociațiile locale din domeniu, Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent (Timishort), pentru a crea o nouă sală de cinema în capitala Banatului, sub cupola Europa Cinemas. Cinematograful de artă va fi amenajat fie în spațiul actualului cinema Timiș, fie în cel al fostului cinema Studio și, conform Strategiei culturale a orașului 2014-2024, va avea forma unui „art house”, având ca misiune promovarea filmului european, românesc, de autor.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2054439″]
[related-post post_id=”2029299″]
[related-post post_id=”2017112″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!