Vă reamintim că de mai bine de trei ani Primăria Timișoara încearcă să intre în posesia spațiilor administrate de RADEF, însă se lovește de refuzul insistent al celor care au controlat distribuția filmului în România. Este vorba despre opt foste sau actuale cinematografe din municipiu – Studio, Timiș, Victoria, Unirea, Dacia, Fratelia, Freidorf, Arta – plus grădina de vară de la Arta.
Reprezentanții Primăriei Timișoara au încercat și în anii anteriori să intre în posesia acestor spații, având legea de partea lor, însă s-a ajuns inclusiv în instanță, după ce RADEF a refuzat să le predea. Acum, procesul între municipalitate și RADEF a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, însă, vestea bună vine de la Guvern. Astfel, în 12 decembrie a fost promovată o ordonanță guvernamentală care prevede că RADEF este obligat să predea spațiile deținute unităților administrativ teritoriale, cum e și Primăria Timișoara, în termen de 10 zile de la primirea unei notificări în acest sens. Viceprimarul Timișoarei, Dan Diaconu, susține că Primăria Timișoara a notificat RADEF și, chiar dacă reprezentanții regiei vor refuza și de această dată semnarea procesului verbal de predare-primire, noua ordonanță dă posibilitatea reprezentantului Ministerului Culturii în Consiliul de Administrație al RADEF să semneze acest protocol.
„În vară noi am fost la Ministerul Culturii și am explicat care e problema. Și în cadrul ordonanței de urgență privind cinematografia se accelerează procesul care este de fapt prevăzut deja de lege, dar din diverse motive RADEF refuză să întocmească procesul verbal de predare-primire. Acum, noua ordonanță prevede că dacă în termen de 10 zile RADEF nu face procesul verbal de predare-primire reprezentantul Ministerului Culturii din Consiliul Național RADEF este împuternicit să îl semneze”, a declarat Dan Diaconu pentru tion.ro
Potrivit acestuia, cele nouă spații vor fi transformate în centre culturale, care, chiar dacă nu vor fi administrate direct de primărie, vor intra în administrarea unor ONG-uri sau fundații culturale.
„Vor găzdui centre culturale. Chiar dacă nu le vom administra noi, oricum vom face parteneriate cu ONG-uri, direcții de cultură, oameni cu competențe în acest domeniu”, a mai spus Diaconu.
În acest moment, în Timișoara mai funcționează doar Cinema Timiș, restul fiind ori în paragină, ori având alte destinații. Astfel, în unele foste cinematografe din oraș funcționează biserici, fabrici sau diverse afaceri mici, de cartier.
Citiți principiile noastre de moderare aici!