Renovarea a constat în schimbarea rețelelor de utlități, de la apă până la termoficare și renovarea unei încăperi care găzduia un vechi aparat de diagnostic, scos din uz. O astfel de renovare nu a mai avut loc la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Timișoara din anul 2007. Este vorba despre cea mai mare Unitate de Primiri Urgențe din Vestul țării, pe porțile căreia intră în 24 de ore peste 200 de pacienți.
”Lucrarea în valoare de 300.000 de lei a fost finanțată de către Consiliul Județean Timiș. Propunerea de renovare a fost făcută de unul dintre directorii de la consiliul județean, care în urmă cu câteva luni a necesitat o prezentare în unitatea noastră și în urma constatărilor făcute nu a fost mulțumit de stadiul în care se află UPU, astfel încât împruenă cu cei din conducerea CJ Timiș am decis să cerem bani pentru renovarea UPU. Este o renovare completă, care implică sistemul electric, instalațiile termice, cap-coadă a fost refăcută. Sunt mândru de colectivul de la UPU, am primit enorm de multe referate pozitive de modul în care se comportă, atât din punct de vedere medical cât și uman”, spune Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara.
Este vorba de o renovare din punct de vedere al aspectului hotelier. S-au făcut și modificări care permit unificarea fluxurilor de pacienți înainte de intrarea lor în spațiul de asistență medicală propriu-zisă, ei sunt triați și beneficiază de același grad de asistență medicală, indiferent cu ce mijloc de transport ajung. Era o ”modă” ca unii pacienți să vină cu ambulanța, crezând că vor fi preluați mai repede, spun medicii. Nu este așa însă, gradul de încărcare al UPU și gravitatea cazurilor sunt lucrurile care prioritizează.
”Pe tură avem 4 medici specialiști primari, pe cea de zi, și trei medici pe tura de noapte, iar colegii rezidenți sunt în număr variabil, în funcție de stagiul în care se află. Suntem cu peste 90 la sută din pacienți în cadrul timpilor recomandați, timpul de așteptare până la primul consult medical, după aceea îi luăm analize, facem diverse perfuzii, consulturi. Media de staționare în departament este în jur de trei ore în peste 75 la sută din cazuri. Până să fie preluați media de așteptare este, în funcție de nivelul de triaj, sub jumătate de oră, cea mai mare parte sunt urgențe de cod verde”, spune Mihai Grecu, șeful UPU.
Sunt în jur de 70.000 de prezentări pe an la UPU Spitalului Județean Timișoara.
Ar mai fi nevoie și de aparatură, deoarece cea existentă este din anul 2006-2007.
”Indiferent de câtă grijă avem de ea, totuși are o vârstă. Trecem de jumătate de milion de pacienți pe care i-am asistat în ultimii opt ani. Această aparatură trebuie primenită. Există un program al Ministerului Sănătății prin fonduri de la Banca Mondială, care are în vedere această primenire a aparaturii și sperăm ca acest lucru să se întâmple în cursul anului viitor”, spune Mihai Grecu.
Adrian Panduru
Citiți principiile noastre de moderare aici!