Recomandări privind protecţia populaţiei pe timpul caniculei:
- deplasările sunt recomandate la primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice);
- evitaţi aglomeraţia, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;
- purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
- beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci – apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici);
- mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncaţi echilibrat şi variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
- evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;
- evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;
- nu consumaţi alcool (inclusiv bere) – vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei;
- menţineţi legătura cu persoanele vârstnice apropiate (rude, vecini) şi cele cu dizabilităţi, interesându-vă de starea de sănătate a acestora, şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;
- nu vă lăsaţi copiii/ animalele de companie singuri/ singure în autoturisme;
- cereţi sfatul medicului de familie în cazul în care nu vă simţiţi bine;
Persoanele care suferă de diferite afecţiuni trebuie să îşi continue tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.
La locul de muncă este recomandat să se reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, să se alterneze efortul dinamic cu cel static şi perioadele de lucru cu cele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.
Pentru prevenirea incendiilor se recomandă protejarea de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor şi altor tipuri de ambalaje care conţin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbră.
O altă recomandare este restricţionarea efectuării, în anumite intervale din timpul zilei, a unor lucrări care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălziri excesive.
Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare, spun reprezentanţii Compartimentului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.
Perioada caniculară poate fi însoţită de o creştere a numărului de incendii de vegetaţie şi în special a celor de mirişti.
Autorităţile reamintesc că, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 195 din 2005 privind protecţia mediului, este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională între 3.000 şi 6.000 de lei pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000 – 50.000 de lei în cazul persoanelor juridice.
Conform Hotărârii de Guvern 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei.
În condiţiile în care se obţin aprobările cerute de legislaţia în vigoare, arderea miriştilor se face în condiţii meteorologice fără vânt, miriştea trebuie parcelată în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate, zona de ardere trebuie izolată de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate, arderea este permisă numai pe timp de zi şi trebuie supravegheată, trebuie asigurate personal şi substanţe pentru stingerea unor eventuale incendii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!