Împrumutul de 15,51 milioane de euro la BERD va fi folosit pentru cofinanţarea unui amplu proiect de investiţii. Este vorba de extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare din judeţul Timiş. Valoarea totală a proiectului este de 118,87 milioane de euro. Autorităţile locale contribuie cu 2,07 milioane de euro, Aquatim asigură 15 milioane de euro, de la bugetul de stat vor veni 13,44 milioane, iar de la Uniunea Europeană cea mai mare parte din sumă – 87,86 milioane de euro, fonduri nerambursabile accesate de operatorul de apă-canal.
Cu aceşti bani va fi extinsă şi reabilitată reţeaua de canalizare pe 200 de kilometri, iar cea de apă pe 100 de kilometri, vor fi realizate şapte staţii de epurare a apei uzate şi trei staţii de tratare a apei potabile. Vor fi realizate investiţii în Timişoara, Sânnicolau Mare, Jimbolia, Deta, Buziaş, Gătaia, Recaş, Făget, Ciacova, Săcălaz şi Sânmihaiu Român, au precizat reprezentanţii Aquatim. De noile staţii de tratare a apei vor beneficia locuitorii din Sânnicolau Mare, Recaş şi Gătaia, iar cele din Deta şi Buziaş vor fi reabilitate, în timp ce staţii de epurare se vor face la Sânnicolau, Jimbolia, Deta, Buziaş, Făget, Recaş şi Ciacova. Cea mai mare parte a banilor va fi folosită în Timişoara (27,5 milioane de euro), Sânnicolau Mare (18,9 milioane) şi Jimbolia (17,7 milioane). În Timişoara va fi extinsă sau înlocuită reţeaua de canalizare pe 28 de kilometri, iar cea de apă pe 10 kilometri, va fi modernizată staţia de pompare a apei uzate de pe strada Polonă şi va fi realizat un sistem de deshidratare a nămolului la staţia de epurare.
Potrivit directorului general al Aquatim, Ilie Vlaicu, implementarea proiectului a început deja, iar lucrările trebuie finalizate toate până în anul 2015.
Contractul de împrumut, semnat miercuri la sediul Aquatim din Timişoara, este cel de-al treilea încheiat cu BERD şi al doilea fără garanţii, acordat pe baza performanţelor financiare ale operatorului regional de apă şi canalizare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!