Liberalii au sesizat, dis-de-dimineaţă, că persoane necunoscute s-au postat în faţa a două secţii de votare din Timişoara şi notează câţi oameni intră. De asemenea, reprezentanţii PNL Timiş au mai fost sesizaţi că în faţa unei secţii de votare de pe strada Mureş din Timişoara se află un autoturism gri marca Ford din interiorul căruia o persoană le face poze celor care se duc la vot.
Reprezentanții PDL Timiș au suspiciuni de turism electoral. Ei spun că au sesizat la BEJ faptul că la o secție de votare de lângă biserica din Mehala a apărut în cursul dimineții un autocar plin de oameni, aceștia au coborât din vehicul, au încercat să voteze, dar vâzând că este poliție în cele din urmă au plecat. Potrivit purtătoarei de cuvânt a PDL Timiș, Oana Gaita, autocarul, având nr. de înmatriculare TM 51 PKT, ar aparține unei firme deținute de social-democratul Matei Suciu. În replică, liderul PSD Timiș, Titu Bojin, a afirmat că nu crede că s-a întâmplat așa ceva, mai ales că a insistat în ultimele zile ca membrii partidului pe care îl conduce să nu organizeze transportul votanților la secții. Mai mult, el consideră că este ilogică acuzația pedeliștilor pentru că dacă s-ar fi dorit să se facă turism electoral s-ar fi făcut în localități din mediul rural, și în niciun caz în Timișoara, unde există toată atenția presei, a observatorilor, a opoziției și a poliției.
Reprezentanții PSD din Teremia Mare au chemat poliția, după ce au fost informați că primarul PDL din localitate s-a așezat în fața secției de votare și le-a spus oamenilor că dacă vor vota nu mai au ce să mai caute la el la primărie. Primarul din Teremia, Cosmin Sântean, recunoaște că a stat vizavi de secția de votare împreună cu doi angajați ai primăriei, însă susține că nu i-a împiedicat pe oameni să voteze.
Reprezentanţii PDL Timiş au mai reclamat faptul că, la Secţia de votare nr. 53 de la Grupul Şcolar de Arte şi Meserii „Spiru Haret” au votat în bloc 50 de persoane din localitatea Satchinez, acestea fiind trecute pe listele suplimentare, iar lângă, la Secţia nr. 54, a venit un alt grup mare de oameni, din Ghiroda, iar aceştia au spus că i-a trimis şeful lor, de la o firmă de construcţii din comună, să voteze în Timişoara.
Tot democrat-liberalii au reclamat că, la Secţia de votare nr. 95, preşedintele nu le permite accesul celorlalţi reprezentanţi ai biroului electoral să verifice listele permanente şi suplimentare.
„Informaţia este falsă, voiau să copieze listele. Le-am permis o vizualizare şi atât. Noi am semnat o contestaţie cum că nu suntem de acord ca datele noastre personale să fie făcute publice. Cei de la PDL au făcut sesizare la BEJ, am discutat cu cei de acolo şi le-am spus despre această contestaţie”, ne-a declarat preşedinta Secţiei de votare nr. 95.
De asemenea, purtătoarea de cuvânt a PDL Timiş a acuzat Poliţia Locală de exces de zel pentru că, spune ea, la trei secţii de votare din zona Soarelui, poliţiştii locali au vrut să-i amendeze pe democrat-liberalii care stăteau în afara secţiilor pentru a supraveghea desfăşurarea procesului electoral. „Oamenii sunt pe domeniul public, stau în maşini, este exces de zel”, consideră Gaita. Șeful Poliției Locale Timișoara, Doru Spătaru, spune că instituția pe care o conduce nu are niciun fel de atribuții și competențe în organizarea și desfășurarea referendumului, directorul acestei structuri suspicionându-i pe democrat-liberali de “o confuzie voită”.
Reprezentanţii PDL Timiş au mai anunţat că au depus plângere penală împotriva mai multor persoane din Timişoara care au votat la alte secţii decât cele la care erau arondate, pe liste suplimentare.
Alte două sesizări alte PDL au vizat folosirea urnei mobile. „La Becicherecu Mic, urna mobilă a ajuns la o familie care nu a făcut solicitare pentru urna mobilă, familia Jurcă. Este vorba de doi bătrâni. Reprezentanţii noştri au aflat că există două cereri depuse în numele lor, dar acestea nu au fost făcute de către ei, le-am recomandat să sune la 112. La Giarmata, un consilier local PSD, împreună cu reprezentantul PSD din secţia de votare au plecat cu urna mobilă la Cerneteaz fără să fie însoţiţi de nimeni. Este caz penal”, spune Gaita.
O altă neregulă a fost semnalată de PDL Timiş la Iecea Mare. „La Iecea Mare, reprezentanta noastră din secţia de votare s-a dus la toaletă şi când s-a întors erau 80 de persoane în plus pe liste, în cinci minute. I-am recomandat să sune la 112 şi să facă sesizare la BEJ. Bănuim că au fost aruncate buletine de voturi în urne pentru că deşi vor fi voturi nule se contabilizează la prezenţă”, a mai afirmat Gaita.
Pentru validarea referendumului pentru demiterea preşedintelui trebuie să se prezinte la vot 50% plus unu din numărul total al alegătorilor.
Atât cei de la PDL, cât şi reprezentanţii Centrului antifraudă al Societăţii Timişoara au semnalat faptul că în localităţile Ianova şi Secaş membrii secţiilor de votare circulă cu urna mobilă din casă în casă pentru ca lumea să voteze fără ca acest lucru să fi fost solicitat. Aceeaşi situaţie a fost sesizată la Remetea Mare de către cei de la Societatea Timişoara, care spun că urna mobilă este plimbată pe la oameni cu microbuzul primăriei.
De asemenea, mulţi timişoreni au reclamat faptul că au fost îndemnaţi să se prezinte la urne, în ziua referendumului, primind mesaje pe telefoanele mobile.
Vom reveni cu amănunte.
B.A.M.
A.S.
Citiți principiile noastre de moderare aici!