Campania „Nu închide ochii” demarată de DGASPC Timiș are ca scop principal prevenirea și stoparea fenomenului de abuz sexual și violență asupra copiilor. Sunteți încurajați să sunați la Telefonul Copilului (0256-983) dacă vedeți un abuz asupra copiilor sau sunteți un copil abuzat.
În 2018, din luna ianuarie până în aprilie, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș au fost înregistrate 247 de sesizări de abuzuri și neglijare asupra copiilor. Dintre acestea, au fost 15 sesizări ale unor abuzuri fizice, 22 de abuz emoțional, 11 cazuri de abuz sexual și 199 de cazuri de neglijare. În anul 2017 au fost făcute 819 sesizări în ceea ce privește abuzurile și neglijarea, iar în anul 2016 – 587.
În cursul anului 2017, la Serviciul Prevenție și Intervenție în Urgență din cadrul DGASPC Timiș au fost înregistrate 819 cazuri de abuz asupra copiilor, dintre care 21 de cazuri au fost de abuz sexual.
În centrul Timișoarei, pe strada Mărășești, DGASPC Timiș și partenerii său au demarat o campanie de conștientizare, în care încurajează adulții și copiii să reclame orice abuz dacă au fost martori, au auzit de el sau au fost victime. Reprezentanții DGASPC Timiș împart pliante, iar acolo sunt și 21 de ursuleți, legați la ochi, care reprezintă numărul abuzurilor sexuale asupra copiilor din anul 2017. Celor de la DGASPC Timiș li s-au alăturat și componenți ai echipei de rugby Timișoara Saracens, campioană multiplă pe teren și implicată în viața comunității.
„Urșii reprezintă cele 21 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor înregistrate în anul 2017. Din cele 21 de cazuri, foarte multe se vor finaliza cu condamnări”, a spus directorul executiv al DGASPC Timiș, Monica Trușcă.
Ce înseamnă violenţă asupra copiilor? De la violenţă fizică, cum ar fi pedeapsa corporală, la neglijare, violenţa sexuală sau violenţă psihologică – insultă, ignorare, respingere, ameninţare, indiferenţă emoţională. Specialiștii transmit că violenţa pe care copiii o experimentează în cadrul familiei sau al comunității poate avea consecinţe pe termen lung pentru sănătatea şi dezvoltarea lor.
În campania demarată de DGASPC Timiș și partenerii săi în ziua de 5 iunie (decretată drept Ziua împotriva Violenței asupra Copilului în România), cetățenii vor fi informați cu privire la consecințele abuzurilor asupra copiilor și, totodată, cu privire la mijloacele pe care le au la îndemână pentru a sesiza autoritățile cu privire la astfel de fapte. Totodată, în cursul lunilor iunie – septembrie, reprezentanții DGASPC Timiș se vor deplasa în școli, parcuri, cluburi pentru copii și vor discuta cu copiii despre ce trebuie să facă pentru a nu deveni victime ale unui abuz.
„Numărul de telefon 0256-983 poate fi apelat în orice moment al zilei, de către orice persoană (adult sau copil) care doreşte să ne sesizeze cu privire la situaţia unui copil abuzat, neglijat, aflat în situaţie de risc sau în dificultate”, transmit cei de la DGASPC Timiș.
Campania este inițiată și derulată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Timiș, Inspectoratul Şcolar Județean Timiș, Primăria Municipiului Timișoara, Clubul Sportiv Municipal Timișoara și Organizația Salvați Copiii – filiala Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!