Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Timişoara se chinuie de ceva timp să rezolve o problemă destul de importantă a activităţii sale. Este vorba de patrimoniul funciar al instituţiei. Conform celor declarate de Paul Pârşan, rectorul USAMVB Timişoara, instituţia pe care o conduce are în acest moment în administrare cel mai mic patrimoniu dintre toate universităţile de specialitate din România.
„La Timişoara există cea mai mică suprafaţă agricolă aflat în administrare. Este vorba de aproximativ 2.600 de hectare. Acestea includ suprafeţele de la Voiteni, Caransebeş, Teremia Mare şi Timişoara”, a declarat Pârşan.
El spune că lămurirea problemei patrimoniului este strâns legată de cea a Legii 165.
„Tot ce e în domeniul public se foloseşte pentru retrocedare, iar aceasta ne creează nouă probleme legate de patrimoniu. Suprafeţele folosite de noi sunt de la stat, în patrimoniul public, în administrarea noastră”, a mai spus Pârşan.
Activitatea pe termen lung a universităţii timişorene este afectată de această situaţie. Instituţia nu îşi poate face un proiect pe termen lung, nu îşi poate stabili clar un plan de bătaie. „Nu putem avea o perspectivă pe termen lung dacă nu avem patrimoniu”, spune Pârşan.
USAMVB nu a stat degeaba şi a făcut numeroase demersuri pentru rezolvarea situaţiei. „Noi am iniţiat deja trei hotărâri de guvern pe această temă, dintre care una special pentru aceste terenuri. Nu am reuşit să le trecem prin şedinţa de Guvern, dar se fac în acest sens demersuri săptămânal. O persoană din cadrul instituţiei noastre stă cam 70% din timp la Bucureşti, special pentru a rezolva problema. Şi aceasta este chiar o problemă importantă pentru USAB”, a mai declarat Pârşan.
Staţiunea didactică şi vacile musculoase
Terenurile agricole ale USAMVB Timişoara au scop exclusiv didactic. Aici se fac numeroase teste şi cercetări, iar rezultatele sunt valorificate asigurând în cea mai mare parte autofinanţarea pentru această structură. Una dintre componentele instituţiei de învăţământ superior este şi staţiunea didactică aparţinând USAMVB, aflată pe drumul naţional ce leagă Timişoara de Arad. Aici, universitatea vrea să realizeze un proiect în cadrul căruia să fie cercetat modul în care se dezvoltă o rasă de vaci de carne.
„Acolo, în perioada următoare, va fi adusă o nouă rasă de vaci. Este vorba de animale pentru carne, cei care vor trece prin zonă vor vedea acolo pe câmp, unde este păşunea, mai multe vaci, aşa, musculoase. Ele vor fi lăsate să crească liber, pe păşune, să se dezvolte natural, în acest mediu, pentru a vedea caracteristicile rasei”, a încheiat Pârşan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!