Administrația USR nu a reușit să-i fie aprobată Agenda culturală pentru anul în curs, iar aleșii locali s-au certat zeci de minute pe tema manifestărilor care au loc sau ar fi trebuit să aibă loc în Timișoara anul acesta.
La scurt timp după vot, primarul Dominic Fritz a reacționat pe pagina sa de Facebook. Edilul a acuzat PNL că sabotează cultura timișoreană, și asta cu nici un an înainte ca orașul să devină Capitală Culturală Europeană.
Replica liberalilor a venit la scurt timp, prin vocea viceprimarului Cosmin Tabără.
„Nici nu s-a încheiat ședința de Consiliu Local de astăzi (n.r. – ieri) și primarul a pornit cu acuzele în social media, arătând cu degetul spre «vinovații» care nu au votat un proiect, agenda culturală. Este un proiect pe care nu l-a discutat cu nimeni, care nu a fost prezentat nimănui și nu a fost dezbătut nici în comisiile de specialitate ale Consiliului Local. Am și cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi și rediscutarea lui pe îndelete. Nu s-a dorit. Consilierii locali PNL nu au votat împotrivă, ci au decis să nu își exprime dreptul la vot până când agenda culturală nu va fi analizată”, a precizat viceprimarul liberal.
Cosmin Tabără a lăsat să se înțeleagă faptul că astfel forțează administrația USR să dialogheze cu colegii liberali.
„Stimați colegi ai USR, votul «contra» de azi este un nou îndemn la dialog și o impulsionare să faceți management, nu acuze. Acuzând, un fost primar și-a pierdut mandatul! Găsiți soluții și vorbe bune, nu vinovați. Vinovăția e managementul defectuos de a susține proiectul și de a-l dezbate cu consilierii locali, care să-l voteze în cunoștință de cauză, și nu orbește! Proiectul nu a strâns nici voturile tuturor consilierilor din USR, asta nu s-a văzut?
În urmă cu câteva luni, o colegă USR din CLT spunea că «ei» sunt 14, noi «restul»… Păcat că nu acceptați să stați la masă și să prezentați consilierilor locali proiectele înainte de a intra în plen. Am evita astfel de situații, dar e o situație care cred că și place, postura de victimă fiind cea mai frecventă. Timișoara are nevoie, totuși, de management, responsabilitate și dialog”, a spus edilul liberal.
Cosmin Tabără a avut un mesaj și pentru colegul său, Ruben Lațcău.
„Sunt sigur că o discuție serioasă pe fiecare proiect cultural care să fie finanțat, discuție la care să fie prezentă și doamna Camelia Mingasson, directorul Casei de Cultură, va aduce lămuriri și îmbunătățiri ale agendei culturale. PNL dorește ca anul cultural 2023 să fie o reușită pe plan european și consilierii liberali acordă tot sprijinul în acest sens.
P.S. pentru colegul viceprimar Ruben Lațcău: Incompetența managerială nu o puteți ascunde în spatele unor postări politice. Mai bine ați învăța să comunicați corect, nu să răspândiți fake news, să construiți și să conduceți. Nu putem vota în necunoștință de cauză doar pentru că voi credeți că le știți pe toate la 3 noaptea!”, a mai transmis viceprimarul.
La rândul lui, fostul viceprimar, consilierul municipal Dan Diaconu, a explicat de ce nu a votat Agenda culturală a Casei de Cultură.
„PNL blochează cultura, spune domnul primar. Propunerea dumneavoastră, domnule primar, de agendă culturală șterge cu buretele toți acești ani și face Timișoara mult mai săracă. Pentru că în locul acestor evenimente de care se bucurau zeci de mii de timișoreni și nu numai, ați pus nimic. Iar nimicul costă șase milioane de lei”, a precizat alesul local.
Dan Diaconu este nemulțumit că nu se mai organizează: Festivalul de Operă și Operetă în aer liber din Parcul Rozelor ajuns la cea de a 17-a ediție, Bega Bulevard ajuns la cea de a 15-a ediție, JazzTM ajuns la cea de a 10-a ediție și Timfloralis ajuns la cea de a 8-a ediție.
Trimite articolul
XTabără: „Votul contra este un îndemn la dialog”? Nu, doar o metodă de negociere, ce ne dați nouă personal, că oricum nu ne interesează cultura.
Da oare ce s-a intamplat cu majoritatea usr in consiliu local ? S-au certat pe furaciuni de nu isi mai voteaza nici ei toti proiectele ?