Oficialii USR Timiș au depus contestația în cursul zilei de joi, la Primăria Timișoara.
„Uniunea Salvați România, filiala locală Timișoara, reprezentată prin președinte al filialei locale Timișoara, Ionuţ Veţan, a depus azi o contestație cu privire la procedura de aprobare a proiectului de buget consolidat de venituri şi cheltuieli al Municipiului Timișoara pentru anul 2017. Prin aceasta, solicităm respectarea termenului de 15 zile pentru posibilitatea depunerii de contestații la proiectul de buget, de la data afișării acestuia, în conformitate cu prevederile art. 39 alin. 3 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale. Proiectul bugetului local nu poate fi supus aprobării organului deliberativ (în speță Consiliul Local al Mun. Timișoara) mai devreme de trecerea termenului de 15 zile de la afișare pentru depunere a contestațiilor, deoarece art. 39 alin. 4 din Legea nr. 273/2006 prevede că bugetul este supus aprobării în termen de 5 zile de la expirarea termenului de 15 zile pentru depunerea contestațiilor”, se arată într-un comunicat emis de USR.
Potrivit celor de la USR, legea spune că locuitorii unui oraș pot depune contestații cu privire la buget în termen de 15 zile de la data publicării sau afișării acestuia și că proiectul trebuie să fie supus spre aprobare în cinci zile de la expirarea termenului de depunere a contestațiilor.
„Proiectul de buget al municipiului Timișoara pentru anul 2017 a fost afișat în data de 27 martie, la ora 18 (n.r. în realitate, proiectul era deja publicat pe site-ul primăriei la ora 16.45, tion.ro publicând un material pe această temă la ora 17.22), iar dezbaterea publică a fost stabilită la mai puțin de 48 de ore de la publicare și anume în data de 29 martie. Mai mult, supunerea spre votare a proiectului este prevăzută pentru ședința extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Timișoara din data de 31.03.2017. În aceste condiții, ședința extraordinară a fost convocată prematur, fiind ilegală adoptarea proiectului de buget înainte de 12 aprilie 2017, deoarece nu s-ar respecta termenul de 15 zile prevăzut de lege”, mai spun cei de la USR.
Acestea fiind spuse, reprezentanții Uniunii Salvați România Timiș consideră că a fost afectată posibilitatea unei consultări publice și dezbateri reale a proiectului de buget, fiind restrâns în mod abuziv dreptul cetățenilor de a propune modificări ori de a formula contestații, contrar prevederilor legale, „fiind imposibilă analizarea unui proiect de buget amplu în termen de mai puțin de 48 de ore”.
„Opinăm că proiectul de buget putea fi elaborat și publicat de către Primăria Municipiului Timișoara cu mult înainte de data de 28.03.2017, având în vedere că Legea nr. 6/2017 a bugetului de stat pe anul 2017 a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 17.02.2017, permițând astfel și respectarea termenului de 45 de zile prevăzut de art. 39 alin. 6 din Legea nr. 273/2006 pentru aprobarea bugetului local, dacă reprezentanții primăriei ar fi dovedit respect pentru cetățenii municipiului și opiniile acestora, cât și față de prevederile legale în vigoare”, conchid oficialii USR Timiș.
Acest aspect nu s-a mai întâmplat însă în istoria orașului, ne-au dezvăluit reprezentanții primăriei, existând riscul ca proiectul de buget să fie blocat și să fie consecințe grave în ceea ce privește proiectele orașului, plata angajaților sau a profesorilor ori finanțările unor organizații.
Reprezentanții primăriei nu puteau întocmi însă proiectul de buget al orașului până când CJ Timiș nu a avut buget, care a fost adoptat în ședința din 20 martie.
Pe de altă parte, bugetul Timișoarei pe 2017 trebuie să fie trimis către ANAF până în 5 aprilie, conform legii, după ce este adoptat în Consiliul Local Timișoara.
Vă reamintim, dezbaterea publică pentru proiectul de buget al Timișoarei a avut loc miercuri. Câțiva timișoreni au fost prezenți în Sala de consiliu să-și spună păsurile reprezentanților primăriei, însă niciun reprezentant USR nu a luat cuvântul.
UPDATE. Nicolae Robu: Să le fie rușine celor din USR, aș avea nevoie de pagini întregi să enumăr relele pe care le-ar avea de suportat orașul. Mergem înainte!
Primarul Timișoarei susține că gestul USR de a contesta bugetul orașului este unul de un cinism dus în sfera patologicului, care poate bloca un oraș întreg.
„N-am multe de spus despre USR, această ciudățenie din categoria «foc de paie» (Atenție: aprecierea este la adresa USR, nu la adresa electoratului său, pe care îl respect, considerându-l victimă a unei intoxicări extrem de parșive). A depune contestație pe bugetul unui oraș în condițiile speciale ale unui an postelectoral înseamnă să fii fie total rupt de realități, fie de un cinism dus în sfera patologicului, la adresa acelui oraș și a cetățenilor săi. De ce? Aș avea nevoie de pagini întregi să enumăr relele pe care le-ar avea de suportat orașul și cetățenii săi, dacă perioada fără buget s-ar prelungi și mai mult decât s-a prelungit, oricum, în acest an. Mă limitez la a spune doar că nicio lucrare nu se poate efectua fără bani alocați, nicio licitație pentru noi lucrări nu poate avea loc în lipsa unei prevederi bugetare, niciun proiect cultural al ONG-urilor nu poate fi finanțat, nu pot beneficia de bani școlile, spitalele, sportul, etc. Asta vrea USR? Să le fie rușine celor care constituie leadership-ul USR Timiș – dacă ei există, cu adevărat, ca oameni în carne și oase, în condițiile în care n-am întâlnit încă pe nimeni care să știe vreo altă persoană de pe-acolo în afară de domnul parlamentar. Oricum, Primăria Timișoara merge înainte, în respect pentru Timișoara și timișoreni și deopotrivă față de lege”, a declarat Nicolae Robu pentru tion.ro.
Potrivit edilului șef, contestația USR va intra vineri, la ora 14, la ședința de consiliu, în atenția aleșilor locali, cu rezoluție de respingere. Bugetul va fi supus votului.
UPDATE 2. USR contraatacă: USR Timișoara nu poate și nici nu dorește blocarea bugetului local, dar își rezervă dreptul de a analiza în profunzime bugetul propus de primărie „pe repede înainte” și de a veni cu clarificări și întrebări punctuale către autoritățile locale.
Reprezentanții USR Timișoara revin cu argumente la decizia lor de a contesta bugetul orașului. Ei spun că nu încearcă să declare război primăriei.
„Am constatat cu mirare că, contestația bugetului local depusă astăzi de USR Timișoara a fost preluată în spațiul public drept o veritabilă declarație de război la adresa primăriei. Suntem familiari cu mecanismele mass-media de a genera trafic dar nu credem că un subiect atât de important al orașului ar trebui tratat cu așa de multă lipsă de obiectivitate. Echipa USR Timișoara a fost prezentă la dezbaterea pe marginea bugetului local de miercuri și a luat cuvântul de două ori prin reprezentanții săi. Aceștia au atras atenția asupra unor probleme de fond pe care le-am identificat în urma unei analize succinte: suma extrem de mare, comparativ cu alte orașe și alți ani, ce reprezintă creditele de angajament sau numărul ridicat de studii de fezabilitate. Imediat după publicare, echipa locală a început o analiză detaliată a bugetului care nu va putea fi finalizată în timpul extrem de scurt pe care primăria l-a alocat între publicare și aprobare, contrar normelor legale în vigoare. Echipa USR Timișoara consideră că, «condițiile speciale ale unui an postelectoral» amintite de dl. primar Robu nu constituie o derogare de la legile administrației publice sau un motiv bun pentru a încălca legea 273/2006, care stipulează o perioadă de 15 zile între publicarea bugetului și aprobarea lui de către consilierii locali. Nici Timișoara nu este un caz aparte în România, deoarece avem orașe, chiar apropiate și administrate de PNL cum e Aradul, care au avut timp suficient să compună, dezbată și să aprobe un buget local, fără să încalce legea. De asemenea, argumentul că bugetul local nu a putut fi publicat înaintea adoptării celui județean este fals, deoarece avem exemplul Cluj-Napocăi, care are bugetul local adoptat în timp ce bugetul județean este încă în dezbatere la ora aceasta. Mai reamintim și faptul că acum un an am asistat la o înșiruire de evenimente similare, când administrația locală a încălcat din nou legea scurtând într-un mod nelegal numărul de zile dintre publicarea și adoptarea bugetului local, acțiune în urma căreia consilierii PSD au decis să nu voteze bugetul. Dacă unul dintre consilierii PSD nu ar fi votat pentru adoptare, bugetul ar fi fost respins. În consecință, USR Timișoara nu poate și nici nu dorește blocarea bugetului local, dar își rezervă dreptul de a analiza în profunzime bugetul propus de primărie «pe repede înainte» și de a veni cu clarificări și întrebări punctuale către autoritățile locale, acolo unde se pretează, în beneficiul și interesul cetățenilor Timișoarei”, transmit reprezentanții USR Timișoara.
Articole pe aceeași temă:
Bugetul Timisoarei pe anul 2017: peste 300 de milioane de euro. Pe ce imparte primaria banii?
Citiți principiile noastre de moderare aici!