USR Timiș reacționează la declarația lui Alin Nica vizavi de cererea de revocare a sa din funcția de membru a Consiliului Național de Integritate (CNI). Dacă Nica a spus că va ataca în instanță o eventuală revocare, useriștii spun că aceasta este continuă să dea dovadă de „imoralitate” și „lipsă de demnitate”, în contextul în care Agenția Națională de Integritate (ANI) anunța în ianuarie că a sesizat parchetul în cazul lui Nica și că există indicii că acesta ar fi comis infracțiunile de conflict de interese, folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane și fals în declarații. Practic, CNI – din care face parte Nica – are funcții de control asupra ANI – cea care l-a cercetat pe acesta.
„Este imoral și lipsit de demnitate ca, în acest context, să te ții cu dinții de o funcție în forul de supraveghere al instituției care te cercetează și care a cerut organelor de anchetă să verifice existența unor fapte penale în legătură cu tine și cu subalternii tăi. În baza acestui lucru, ușor de înțeles pentru oricine are un minimum de bun-simț, a acționat senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan, atunci când a cerut plenului Senatului suplimentarea ordinii de zi a ședinței Senatului de miercuri, 21 iunie 2023, cu un vot de revocare a lui Alin Nica din Consiliul Național de Integritate. În lipsa unei demisii din partea acestuia, Senatul este obligat să ia măsurile necesare pentru a proteja prestigiul său și al Agenției Naționale de Integritate”, se arată într-un comunicat al USR Timiș.
Reprezentanții acestuia amintesc și de comunicatul Agenției Naționale de Integritate din 25 ianuarie, dar spun și că nu vor renunța la procedura de revocare.
„Aroganța președintelui PNL Timiș, pe care a înfățișat-o în această dimineață, nu face decât să ridice mai multe semne de întrebare cu privire la infracțiunile la care face referire comunicatul Agenției Naționale de Integritate din 25 ianuarie 2023. De ce insistă să facă parte din organismul de supraveghere al agenției? Și cu ce scop? Procedura de revocare va fi continuată la plenul următor al Senatului. Alin Nica nu poate să mai facă parte din Consiliul Național de Integritate. Nu cât timp există asemenea suspiciuni care planează asupra sa”.
A reacționat deja și PSD Timiș
Contrele între PNL, pe de o parte, și PSD și USR, pe de altă parte, au pornit practic odată ce parlamentarii de Timiș ai partidelor din a doua tabără au cerut revocarea lui Nica. Joi, 22 iunie, de dimineață, președintele CJT declara că nu exclude o contestare în instanță a eventualei decizii de revocare. Cât despre cererea de revocare în sine, tot Nica declara că este „un abuz și o încercare a PSD-USR de manipulare a opiniei publice în scop electoral”.
„Atacul politic asupra mea are legătură cu obișnuința PSD și mai nou a USR, care a devenit practic instrumentul PSD de atac, de a deturna activitatea instituțiilor legitime ale statului prin diverse plângeri și sesizări neîntemeiate asupra unor ținte politice. (…) Dacă vă uitați în raportul ANI 2021, asumat de CNI și trimis către Senatul României și publicat pe site-ul ANI, la pagina 13 veți găsi următoarea statistică destul de slabă cu privire la finalitatea sesizărilor ANI: din cele 406 dosare din perioada 2008-2021 finalizate fie de Parchet, fie de instanțele de judecată, în urma sesizărilor ANI cu privire la posibila săvârșire a unor fapte penale, doar în 48 de cazuri, 11% din total”, spunea, printre altele Nica.
În urma acestor declarații, înainte de a reacționa useriștii, au făcut-o social-democrații. Mai exact, chiar Alfred Simonis, cel care a și inițiat procedura de revocare. Pe scurt, acesta spune că Nica „luptă cu dușmani imaginari”.
„Lupta surdă a președintelui PNL Timiș, Alin Nica, cu dușmani imaginari a continuat astăzi, când șeful liberalilor a luat în colimator tot ce mișcă în jurul său: politicieni, instituții care îl cercetează, unele pentru care lucrează, oameni care îi fac plângeri și așa mai departe. Reacția nervoasă și necontrolată a lui Alin Nica vine ca urmare a unor cercetări în care este implicat și care au plecat de la sesizări ale Agenției Naționale de Integritate.
Dar să o luăm cu începutul. În 2021, Alin Nica a fost numit în Consiliul Național de Integritate, instituție care supervizează ANI, iar doi ani mai târziu inspectorii de integritate dau un comunicat de presă (cu faptele amintite – n.r.) (…) Totul s-a schimbat în momentul în care Alin Nica a refuzat să plece din CNI fiind, din punctul nostru de vedere, într-un mare conflict de interese din moment ce are atribuții de control asupra unei instituții care îl cercetează”, a spus și Simonis.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XNica, pleaca, te rog eu mult, altfel vin sa iti iaui locul pe jumate din salar ca oricum nu faci nici, eu macar poate imi dau interesul
Buna ideea cu contestarea in instanta – cu greva magistratilor disperati ca raman fara pensii speciale (pardon, suspendarea activitatii, ca greva n-au voie sa faca daca scrie “greva” pe ea) – sunt sanse bune ca inmormantarea sa vina inaintea sentintei.
Vai de mine. USR ridicat in slavi.
La fel de multe semne de intrebare ridica si prostia membrilor si simpatizantilor USR.
USR si fituica lui nu mai au priza la public.