Reprezentanții USR Timișoara fac referire la mesajul transmis zilele trecute de primarul Timișoarei Nicolae Robu: „Cine nu a început deja să-și reabiliteze clădirea încât lucrările să poată fi finalizate până la data de 31.10.2020, va fi amendat, începând de acum, în fiecare săptămână și, în plus, pus la impozit de 6 ori mai mare!”.
Conform celor de la USR Timișoara, obținerea tuturor avizelor și a autorizației de construire durează în medie șase luni și lucrările de construcție nu pot începe până la 1 martie din cauza condițiilor atmosferice.
„Așadar amenințările dlui. Robu sunt doar vorbărie goală, termen limită fiind absurd, imposibil de atins”, transmite Ovidiu Merean, din partea USR Timișoara.
Reprezentanții USR Timișoara încearcă să răspundă la unele întrebări, ca de exemplu: „Ce pași are de făcut un proprietar în momentul în care dorește să-și reabiliteze imobilul istoric?” și „Cum îi sprijină pe proprietari Primăria Timișoara, în orașul cu cel mai mare număr de monumente istorice din România?”.
Reprezentanții USR Timișoara consideră că este extrem de dificil pentru asociațiile de locatari să ia decizii în ceea ce privește întocmirea proiectului tehnic (decizii pe care nu le poate lua arhitectul, ci doar proprietarul), de aceea consultanța externă din partea instituțiilor abilitate (Primăria și Direcția de Cultură) este imperativ necesară.
Pentru reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara, reprezentanții USR Timișoara consideră că trebuie facilitat accesul proprietarilor la consultanța specializată și apoi la finanțare.
„În prima fază, în cadrul Primăriei trebuie înființat un birou care să sprijine proprietarii imobilelor din zona istorică cu informații referitoare la specialiștii pe care îi pot contacta pentru întocmirea proiectelor, la descrierea etapelor care trebuie parcurse până la începerea lucrărilor, dar care să și ofere consultanță tehnică pentru partea de proiectare. Pe termen lung, înființarea unei comisii de specialiști, care să elaboreze și/sau să verifice proiectele tehnice și documentația economică pentru astfel de lucrări este imperios necesară. Experiența unei astfel de comisii va face ca proiectele de reabilitare să fie elaborate și estimate corect. (…) Realitatea e că in loc să protejeze patrimoniul, Primăria Timișoarei pune umărul la distrugerea lui”, transmit cei de la USR Timișoara.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/ordinul-lui-robu-litera-de-lege-politia-locala-pune-tunurile-pe-proprietarii-de-cladiri-degradate-din-centru/2368491
Trimite articolul
XNiste ordinari fara partid, fara tara, fara inima vor sa puna laba pe cladirile care nu le-au apartinut niciodata. Falsuri facute de notari si judecatori si specialistii ieftini de la Cartea Funciara.
30 de ani de paraziti care au incasat chirii si n-au facut nimica.
Nu iti vine sa mai mergi in centru la cat de distrus si lasat in paragina este.
Reparati sau evacuati.
Patati imaginea orasului
Ca de obicei -de la USR doar critici, nimic concret constructiv
Corect!
AEVARAT
Primaria Oradea a sustinut propietarii de-acolo si cladirile sunt minunate. La noi nu se poate, ca avem un ultracompetent in fruntea orasului.
Cladirile trebuie amenajate de proprietari, nu de catre altcineva. Terminati cu prostia ca primaria trebuie sa amenajeze proprietatea mea privata. Da, sa ajute, sunt de acord; sa intermedieze un ajutor, sunt de acord, dar responsabilitatea e in ultima instanta a proprietarului. Nimeni altcineva nu e respon. Iar daca stai in o zona centrala a orasului care impacteaza mai mult decat un imobil necentral imaginea de ansamblu a orasului, ai o responsabilitate mai mare sa iti amenajezi imobilul. Si fi sigur ca o sa beneficiezi ulterior de toate beneficiile care decurg din a avea o cladire frumoasa in centrul orasului Timisoara, un oras extrem de bine cotat al Romaniei. Haideti mai fratilor sa intelegem ca avem si responsabilitati, cu atat mai mult daca suntem expusi si suntem cei care construim eticheta Timisoarei. Timpul e scurt ramas pana in 2021. Eu ca timisoarean m-as simti foarte prost sa vad turisti ajunsi in centru care se plimba pe langa niste cladiri superbe dar lasate in paragina.
ateii de la usr au dreptate de data asta ,acesta este adevarul ,sa pedepsesti este usor dar cu ce ajuti
Au ieșit “specialiștii” USR la lumină ?
Am crezut că au ieșit la pensie după dezastrul de la alegeri.
Bravo usr. Dacă în acest fel va concepeti strategia administrării Timișoarei o să-l votez din inima pe candidatul dvs la primăria Timișoarei. Acest Robu expirat trebuie sa plece la pensie.
Ei, uite cu asta m-a pierdut pe mine USR. Adica revenim la ideile ciuhandiste sa-i sprijinim pe tiganii care stau in cladirile centrale.
Treaba e simpla: stai in buricul targului, fa-ti fatada! Nu poti, n-ai decat sa vinzi la unul care poate si sa te muti la periferie.
Asta-i buna! Adica mie care stau intr-un cartier, nu imi da primaria bani pentru fatada. Le da tot la cei din centru, Asta nu-i discriminare?
Rusine USR pentru o gandire comunista!
Se pot imputa multe, dar renovarea nu o poate face LEGAL Primaria. Ce poate(putea) face e ceea ce s-a facut la Sibiu si la Cluj:
-proiect de renovare a cladirilor, la nivel de oras: identificare cladiri, setarea de standarde, etc, gasirea de surse de finantare(credit)!
-finantare pe credit 10 ani.
-ce tine de stat(armata, spitale, etc) puteau fi renovate si finantate integral, INSTANT.
-declararea proiectului de importanta nationala(asa a facut Sibiu). Asta a ajutat foarte mult.
Acum si la Cluj s-a marit impozitul cu 500%… nu e o noutate.
Nu s-a mers pe salutari celor harnici 😉
Adica e totusi loc de mai bine…