Utilizarea vibrațiilor de înaltă frecvență ajută la ameliorarea imediată a durerii și acționează asupra cauzei care o provoacă, accelerând vindecarea. Descoperă alături de specialiștii Clinicii Eminescu 100 cum funcționează terapia cu ultrasunete și ce beneficii poate aduce asupra organismului tău!
Ce este terapia cu ultrasunete?
Terapia cu ultrasunete intră în grupul procedurilor de fizioterapie care au ca scop principal combaterea durerii, însă determină și alte efecte benefice, precum relaxarea musculară sau stimularea circulației sanguine. Această formă de terapie utilizează vibrații cu frecvență foarte înalte care determină accelerarea proceselor naturale de vindecare.
Cum se desfășoară o ședință de terapie cu ultrasunete?
Terapia cu ultrasunete are la bază un generator de unde mecanice acustice care vor fi transmise prin piele către zona vizată. Se aplică un gel conductor pe suprafața asupra căreia se acționează, urmând ca transductorul să fie deplasat încet la suprafața pielii, transmițând undele subcutanat.
Vibrațiile determină mici leziuni la nivelul pielii care favorizează absorbția unor substanțe benefice, cum ar fi medicamentele ce se administrează subcutanat. Vibrațiile obținute prin expunerea la unde creează bule care se sparg și eliberează o cantitate mare de energie care determină stres la nivelul membranelor celulare și stimulează astfel regenerarea tisulară. Undele generează un efect de căldură care determină mișcare celulară și extensibilitatea ligamentelor, favorizând regenerarea țesuturilor și metabolismul celular local.
Ce efecte benefice are utilizarea ultrasunetelor pentru organism?
Ultrasunetele sunt o soluție de tratament adesea utilizată în procesele de reabilitare medicală sau în medicina sportivă, datorită rezultatele imediate pe care le generează. Principalele beneficii pe care le pot observa pacienții încă de la prima ședință sunt relaxare musculară și ameliorarea durerii, fără disconfort pe parcursul procedurii. De asemenea, sunt promovate: regenerarea țesuturilor care au suferit răni; circulația sangvină locală și aportul de oxigen și nutrienți; extensibilitatea ligamentelor și tendoanelor; refacerea țesutului osos, util în contextul unor fracturi anterioare, întrucât undele mecanice ajung în profunzime etc.
Când se recomandă utilizarea ultrasunetelor în tratamentele fizioterapeutice?
Terapia cu ultrasunete este abordată în situațiile în care pacienții se confruntă cu patologiile inflamatorii cronice la nivelul aparatului musculo-scheletal, dar și în afecțiuni neurologice. Combate durerile cronice și acute, reduce spasmele musculare, favorizează vindecarea leziunilor și elimină inflamația de la nivelul articulațiilor care afectează mobilitatea.
Cu toate acestea, există situații în care se recomandă utilizarea cu precauție sau evitarea ultrasunetelor ca metodă de tratament. Printre contraindicații se numără cazurile în care există neoplazii active, implanturi metalice în zona vizată, focare infecțioase active, coagulopatii, tromboză venoasă profundă sau aritmii cardiace. Totodată, este de evitat această terapie în cazul pacientelor însărcinate, diagnosticate cu boli arteriale periferice ischemice sau care au efectuat laminectomii.
Programează rapid o vizită în cadrul cabinetului de fizioterapie Eminescu 100
Fiecare ședință de terapie se adaptează în funcție de nevoile și situația pacientului, motiv pentru care este necesară efectuarea unei consultații în prealabil. Pentru a programa o vizită la clinică trebuie doar să completezi formularul de pe site cu datele solicitate și să aștepți confirmarea disponibilității la ziua și ora dorite. La momentul întâlnirii vei avea parte de o examinare detaliată pentru a stabili un diagnostic, îți va fi evaluată starea de sănătate pentru a elimina posibilitatea unor riscuri și se va contura planul de tratament care include numărul de ședințe și intensitatea acestora pentru rezultate cât mai rapide.
Profită din plin de beneficiile terapiei cu ultrasunete în cadrul clinicii de fizioterapie din București, Eminescu 100!
(20040)
Citiți principiile noastre de moderare aici!