Conducerea Universității de Vest din Timișoara reclamă faptul că numele universității este folosit în mai multe mesaje către diverse companii din mediul privat, pentru a atrage date sau colaborări false. Un exemplu de astfel de mesaj este făcut public de UVT. Conține fraze incoerente și se amintește contribuția la un „proiect în curs de desfășurare”, fără prea multe detalii. În plus, se cer și date financiare.
Reprezentanții universității spun că inclusiv siglele și elementele de identificare UVT au fost copiate.
„În același mesaj, se utilizează într-o înlănțuire de imagini aleatoare siglele câtorva dintre partenerii UVT, în anumite cazuri fiind atașat și un fișier virusat, care în anumite contexte poate infecta dispozitivele neprotejate corespunzător sau cu soluții antivirus neactualizate. Dorim să transmitem tuturor celor care primesc astfel de mesaje să nu le dea curs, să nu deschidă fișiere pe care nu le așteaptă, să aibă întotdeauna un antivirus actualizat la zi și, pentru a-i proteja și pe ceilalți, să raporteze astfel de mesaje drept spam, pentru a putea fi reținute de filtrele automate existente pe serverele de mail”, transmit reprezentanții UVT.
Cei de la UVT mai amintesc că nu vor solicita niciodată în mod direct, fără interacțiune cu partenerii, informații sau bugete de la partenerii săi. Universitatea deține sisteme de asigurare a siguranței fișierelor transmise de pe platformele informatice ale UVT.
Recomandări de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică în cazul înșelătoriilor online:
- Dacă o ofertă din online pare prea bună ca să fie adevărată, verificați acest lucru și pe canalele oficiale ale companiei respective.
- Fiți atenți la corectitudinea gramaticală și de exprimare a textului. Eventuale erori pot fi un indiciu că este vorba despre un posibil atac.
- Nu furnizați date personale, date financiare sau de autentificare, dacă vă sunt cerute explicit online, mai ales dacă vi se promite un câștig rapid.
- Raportați paginile care propagă concursuri, promoții false sau oportunități ireale de câștig. Mai multe raportări într-un timp scurt către rețeaua socială în cauză pot duce la suspendarea rapidă a paginii care propagă conținut fraudulos.
- Dacă ați oferit date financiare sau date de card, luați imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului și monitorizarea tranzacțiilor din cont.
- Dacă ați suferit pagube materiale, depuneți o plângere la Poliția Română și notificați Directoratul la telefon 1911.
Vă puteți antrena pentru a identifica tentativele de fraudă online AICI.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
Xoricum e o universitate de mana a doua, nu va ia nimeni in serios
-
Poporul asteapta sa se implice prof univ dr.gen Coldea, Seoul di Irak si din Anricamera in solutionarea problems.
-
Evident
-
tibi, z, sicman, toti conspirationistii, cocalarii, legionarii, comunistii, asistatii, parazitii care comenteaza pe aici, la lupta pentru apararea patriei!