Cele opt centre înființate și susținute financiar prin apelul ministerului vor fi parte a unei rețele naționale, ca parte a Era Talent Platform. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență au fost alocați șase milioane de lei pentru realizarea acestei investiții, iar prin înființarea acestora este îndeplinit Jalonul nr. 286 din PNRR – „O rețea de universități publice care găzduiesc și operaționalizează 8 centre de orientare în cariera de cercetător”.
„Propunerile de proiecte depuse de beneficiarii finali, câștigători ai competiției, au avut în vedere implementarea de activități de orientare în cariera de cercetător, activități de promovare a cercetării și atragerea tinerilor în cariera de cercetător, activități în rețea și activități de management de proiect. Beneficiarii semnatari sunt: Universitatea din Craiova, Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea Babeș – Bolyai, Universitatea din București, Universitatea Valahia din Târgoviște, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu și Universitatea «Ștefan cel Mare» din Suceava”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Scopul realizării acestor centre ar fi promovarea științei în rândul tinerilor și atragerea acestora spre cercetare, promovarea rezultatelor cercetării în rândul publicului larg și al comunităților locale, asistarea cercetătorilor autohtoni în cariera de cercetător și prezentarea de noi traiectorii de carieră de cercetare în mediul academic, în industrie și în afaceri și crearea de condiții favorabile integrării cercetătorilor din afara România în organizații CDI din România pentru stagii de scurtă sau lungă durată.
Universitatea de Vest din Timișoara „Centrul de consiliere și orientare în cariera de cercetător – regiunea de Vest” va primi 2,95 milioane de lei, adică aproximativ 600.000 de euro. Costul total al investiției ar fi de 3,97 milioane de lei.
În rest, Universitatea din Craiova, Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea din București, Universitatea „Lucian Blaga din Sibiu” și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava vor primi aproximativ câte 750.000 de euro, iar Universitatea Valahia din Târgoviște 450.000 de euro. Cele cu finanțare mai mare au, de altfel, și o valoare totală mai mare a proiectelor decât UVT, între 4,7 și 5,1 milioane de lei.
Trimite articolul
XPe noi, cercetatorii anilor ’80-’90, nu ne’a orientat nimeni nici in acest sens. Ne’am orientat tot noi insine. Inclusiv dupa Mineriada. Europa nu ne voia pe atunci, asa ca am ajuns fiecare pe unde am putut, apoi.
Ar putea dona banii ăștia profesorul cu Ferrari și Mclaren. Se pare că are de unde